Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Τερτζιελλούθκια ή κουλλουρούθκια με το μέλι (τερατσόμελο)
Σε περιοχές, στις οποίες δεν υπήρχαν αμπελοκαλλιέργειες και συνεπώς δεν παραγόταν έψημα, τα τερτζιελλούθκια ψήνονταν συνήθως σε χαρουπόμελο.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Κουλουράκια με χαρουπόμελο.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Είναι ένα ιδιαίτερο ζυμαρικό, το οποίο έψηναν αρχικά σε νερό και ακολούθως σε μέλι της μέλισσας ή σε χαρουπόμελο ή σε μέλι του σταφυλιού (έψημα/ πετιμέζι). Το όνομα τους το χρωστούσαν στο σχήμα που έδιναν στη ζύμη. Έμοιαζαν με τα τερτζιέλια (κρικέλια) της πόρτας (Κυπρή και Πρωτοπαπά 2003, 267).
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 1 κιλό αλεύρι (χωριάτικο) 3 ποτήρια νερό 1/3 του φλιτζανιού λάδι (φυστικέλαιο) Λίγο αλάτι (1 κουταλάκι) 3 ποτήρια χαρουπόμελο Εκδοχή Β΄ Σκέτη ζύμη με αλεύρι Νερό Λίγο αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Ρίχνουμε το λάδι, το νερό και προσθέτουμε ένα κουταλάκι αλάτι και ζυμώνουμε. Όταν ζυμωθεί καλά το κάνουμε μπάλα και το σκεπάζουμε με πετσέτα για 2 ώρες περίπου. Κόβουμε ένα κομματάκι ζυμάρι και το κάνουμε λεπτό και μακρύ σαν φιδάκι. Όταν λεπτύνει αρκετά το κόβουμε σε κομματάκια και το κλείνουμε σταυρωτά. Βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και τα ρίχνουμε μέσα να ψηθούν. Όταν ψηθούν αφαιρούμε το νερό και βάζουμε το χαρουπόμελο μέσα στα κουλουράκια. Συνεχίζουν να ψήνονται μαζί με το χαρουπόμελο για 20 λεπτά. (Γιαννούλα Ελευθεριάδη, 90 χρονών ετών, Ασγάτα, Λεμεσός) Εκδοχή Β΄ Κάνουμε τσερτσιελλούθκια, δηλαδή με τη ζύμη μας φτιάχνουμε λεπτά μακαρόνια και ενώνουμε τις άκριες, σχηματίζοντας μικρούς κρίκους. Ψήνουμε σε ζωμό από νερό και τερατσόμελο (χαρουπόμελο). Μπορούμε, αν θέλουμε, να τα βράσουμε σε ζωμό που παίρνουμε, αφού φουσκώσουμε χαρούπια (τεράτσια) κλεισμένα ή σπασμένα για αρκετές ώρες στο νερό. Μετά τα σουρώνουμε (κυπρ.:κουλιάζουμε) και παίρνουμε το ζουμί, στο οποίο θα βράσουμε μέσα τα τσερτσιελλούδκια. Αν είναι πολύ στεγνά τα τσερτσιελλούδκια, τα βράζουμε πρώτα σε νερό. (ΥΓΦΠΠ 2006, 61-62)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο σε κατσαρόλα. Δέσιμο με χαρουπόμελο.
Σχόλια Συνταγής
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Ήταν συνυφασμένα με τη νηστεία και τα κατανάλωναν ιδιαίτερα τις μέρες που δεν έτρωγαν ούτε λάδι.
Εορταστικές Περιστάσεις
Ήταν συνυφασμένα με τη νηστεία και ιδιαίτερα τα κατανάλωναν τις μέρες που δεν έτρωγαν ούτε λάδι, όπως του Τιμίου Προδρόμου (29/8), του Σταυρού (14/9), την Καθαρή Δευτέρα ή την Αγία Εβδομάδα (Κυπρή και Πρωτοπαπά 2003, 267).
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Κυπρή, Θ. Δ. και Πρωτοπαπά, Κ. Α. (2003). Παραδοσιακά ζυμώματα της Κύπρου (Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών ΧVIII), Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, Λευκωσία. Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2006). Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Προφορική μαρτυρία: Γιαννούλα Ελευθεριάδη, 90 χρονών ετών, Ασγάτα, Λεμεσός. Καταγραφή: Έλενα Χρίστου Μάκη, 2008.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Έλενα Χρίστου Μάκη / Στάλω Λαζάρου, Βαρβάρα Γιάγκου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd