Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
αφέλια,τα
Τα αφέλια αποτελούν χαρακτηριστικό κυπριακό έδεσμα χοιρινού κρέατος. Σερβίρονται συχνά με πατάτες αντιναχτές ή πιλάφι πλιγούρι με γιαούρτι.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για χοιρινό κρέας σε μικρά κομματάκια, μαγειρεμένα με κρασί και κόλιανδρο.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄: 1 κιλό κρέας χοιρινό 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο 2 κ.σ. κόλιαντρο ξηρό (κοπανισμένο) ½ φλιτζάνι λάδι αλάτι και πιπέρι Εκδοχή Β΄: 2 κιλά κρέας χοιρινό 2 ποτήρια νερό ¼ ποτηριού λάδι ½ ποτηριού κρασί 1 κουταλιά κόλιαντρο λίγο αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄: Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε στη μαρινάδα (κρασί με κόλιαντρο) να φουσκώσει από το βράδυ. Το βγάζουμε από τη μαρινάδα και το στραγγίζουμε. Βάζουμε το λάδι στη φωτιά να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρέας. Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να ροδοκοκκινίσει. Το σβήνουμε με το κρασί και τον κόλιαντρο της μαρινάδας. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και λίγο νερό και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να ψηθεί και να μαλακώσει το κρέας. Σερβίρονται με πατάτες τηγανητές ή πιλάφι (Υπουργείο Γεωργίας 2010, Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, 41). Εκδοχή Β΄: Βάζουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα, μετά το κρέας να τηγανιστεί και έπειτα προσθέτουμε το νερό. Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά περίπου 30΄. Όταν καταστηθεί προσθέτουμε το κρασί, τον ξηρό κόλιαντρο και το αλάτι (Κούρρη και Λαζάρου 2007, αδημοσίευτα στοιχεία).
Μέθοδος Μαγειρέματος
μαρινάρισμα (Εκδοχή Α΄) τηγάνισμα σβήσιμο με τη μαρινάδα (Εκδοχή Α΄) ψήσιμο σε κατσαρόλα
Σχόλια Συνταγής
Σερβίρονται με πατάτες τηγανητές ή πιλάφι (πλιγούρι).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
** Για τα αφέλια, βλ. και αντίστοιχο λήμμα στην κατηγορία Τρόφιμα.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Κούρρη Π. και Λαζάρου Σ. (επιμ.) (2007), Παραδοσιακές συνταγές του χωριού Κυπερούντα (αδημοσίευτα στοιχεία). Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2010), Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Πηγή φωτογραφίας: «Αφέλια κρασάτα με κόλιαντρον» (Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής - Μαγειρεύω Κυπριακά 2015)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου, Στάλω Λαζάρου, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd