Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
πουρέκκια με αρκοσπάναχα και άλλα χόρτα,τα
Για την παρασκευή της νηστήσιμης και θρεπτικής γέμισης των πουρεκκιών, τα άγρια χόρτα αναμειγνύονται με πλιγούρι, φιδέ και κρεμμύδι.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
μπουρέκια με άγριο σπανάχι και άλλα χόρτα
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη: ½ κιλό αλεύρι χωριάτικο ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο ¾ φλιτζανιού νερό 1 κ.γ. αλάτι Για τη γέμιση: ½ κιλό άγριο σπανάχι ή και άλλα αγριόχορτα ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο ½ φλιτζάνι φιδέ ¾ φλιτζανιού πλιγούρι ½ φλιτζάνι σταφιδάκια (προαιρετικά) 1 κ.γ. κανέλα ½ κ.γ. πιπέρι 4-6 κ.σ. ελαιόλαδο (για την επάλειψη) 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Εκτέλεση Συνταγής
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα. Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι και ακολούθως τον φιδέ να τσιγαριστούν. Ρίχνουμε μισό ποτήρι νερό και στη συνέχεια τα χόρτα. Ανακατεύουμε και, μόλις ψηθούν, προσθέτουμε το πλιγούρι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Ανοίγουμε φύλλο λεπτό, τετράγωνο και μικρό. Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση στην μια άκρη του φύλλου και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο φύλλο. Με ένα πιρούνι κλείνουμε καλά τις άκρες του πουρεκκιού. Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο ή σπορέλαιο (Κάτζη 2000, 109).
Μέθοδος Μαγειρέματος
τηγάνισμα
Σχόλια Συνταγής
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Τα μπουρέκια αυτά συνηθίζονταν σε περιόδους νηστείας. Ψήνονταν στη σάτζ̆ην [σάτζ̆η,η = μαγειρικό σκεύος, πήλινος αβαθής δίσκος με δυο λαβές ή μεταλλική πλάκα πάνω στην οποία έψηναν πίτες] ή στη νισκιά [νισκιά,η = η εστία], είτε τηγανίζονταν (Κυπρή - Πρωτόπαπα 2003, 249-250).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
** Για τα πουρέκκια γενικά, βλ. λήμμα πουρέκκια,τα στην κατηγορία Τρόφιμα. Για άλλες συνταγές για πουρέκκια, βλ. τα εξής λήμματα στην κατηγορία Συνταγές: πουρέκκια με αναρήν,τα; πουρέκκια με κρέμα,τα; πουρέκκια με μανιτάρκα,τα; πουρέκκια με στρουθούδκια,τα; πουρέκκια με χαλουβάν,τα; πουρέκκια με χαλλούμιν (χελλίμπουρι) στη σάτζ̆ην,τα; πουρέκκια με χαλλούμιν στο τηγάνι,τα.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Κάτζη Μ. (2000), «Οι τροφές που μας έδινε η φύση», Λαογραφική Κύπρος 30,50, 104-110. Κυπρή Θ. - Πρωτοπαπά Κ. Α. (2003), Παραδοσιακά ζυμώματα της Κύπρου. Η χρήση και η σημασία τους στην εθιμική ζωή, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ΧVIII, Λευκωσία. Πηγή φωτογραφίας: «Σπανάχι» (Frédérique Voisin-Demery, https://www.flickr.com/photos/vialbost/8205830220)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Δήμητρα Δημητρίου, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd