Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Ρεβίθια με σπανάxι
Φαγητό γιαχνί. Τα ρεβίθια και το σπανάχι ψήνονται μαζί με κρεμμύδι σε χυμό ντομάτας, ενώ στη συνταγή μπορεί να προστεθούν επίσης καρότα ή και πατάτες.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Pεβίθια με σπανάκι.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 1½ ποτήρι ρεβίθια 1-2 δέσμες σπανάχι 2 μέτρια κρεμμύδια 1 ποτήρι χυμό ντομάτας 4 κ.σ. ελαιόλαδο Αλάτι, πιπέρι Εκδοχή Β΄ 2 ποτήρια ρεβίθια 1 δέσμη σπανάχι 1 χυμό ντομάτας 2-3 πατάτες 2 καρότα 1 κρεμμύδι Λίγο ελαιόλαδο Λίγο αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Βάζετε τα ρεβίθια σε νερό να φουσκώσουν από το προηγούμενο βράδυ. Προαιρετικά, αφαιρείτε τη φλούδα και βράζετε σε μπόλικο νερό. Αφαιρείτε τον αφρό. Προσθέτετε όλα τα υλικά, εκτός από το αλάτι, και βράζετε μέχρι να ψηθούν. Στα τελευταία 4 λεπτά προσθέτετε το αλάτι. (ΥΓΦΠΠ 2008) Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα ρεβίθια να κοχλάσουν. Μετά τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα να κοχλάσουν. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε το σπανάχι, την πατάτα, το καρότο και το κρεμμύδι και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, το αλάτι, το ελαιόλαδο και τα αφήνουμε μέχρι να ψηθούν. (Άντρη Δημητρίου, Κυπερούντα)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Φούσκωμα σε νερό. Βράσιμο και ψήσιμο σε κατσαρόλα.
Σχόλια Συνταγής
Σερβίρονται με τόνο ή ψάρι τηγανητό και λαχανικά εποχής (ΥΓΦΠΠ 2008).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2008). Όσπρια και μεσογειακή δίαιτα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Προφορική μαρτυρία: Άντρη Δημητρίου, Κυπερούντα (βλ. Κούρρη, Π. και Λαζάρου, Σ. (επιμ.) (2007). Παραδοσιακές συνταγές του χωριού Κυπερούντα, Αδημοσίευτα στοιχεία).
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου, Στάλω Λαζάρου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd