Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Κουνέλι ξιθκιά με μέλι
Το τσιγαρισμένο κουνέλι ψήνεται σε σάλτσα από ξίδι, κρασί, ντομάτες και μέλι. Συνοδευεται με πιλάφι πουργούρι.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Κουνέλι στιφάδο με μέλι.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
1 κουνέλι 5-6 μεγάλα ξηρά κρεμμύδια 5 ώριμες ντομάτες 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι μαύρο ξηρό κρασί 1/2 φλιτζανάκι του καφέ χωριάτικο ξίδι 1/2 κ.γ. αρτυσιά (κύμινο) κοπανισμένη 2-3 φύλλα δάφνης Αλάτι Κανέλα, πιπέρι 2 κ.σ. μέλι Νερό
Εκτέλεση Συνταγής
Πλένουμε καλά το κουνέλι και το κόβουμε σε κομμάτια. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα κρεμμύδια και τρίβουμε στον τρίφτη τις ντομάτες. Ακολούθως βάζουμε το κουνέλι στην κατσαρόλα μαζί με το 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κοκκινίσει ελαφρά (για ~ 15-20 λεπτά). Στη συνέχεια προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι κρασί μαζί με λίγο νερό και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να μισομαλακώσει το κρέας. Προσθέτουμε έπειτα τα κρεμμύδια και τις λιωμένες ντομάτες, το υπόλοιπο κρασί, το ελαιόλαδο και τη δάφνη. Ακολούθως, σκεπάζουμε το κουνέλι μας και το σιγοψήνουμε για μια ώρα μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά: την αρτυσιά, την κανέλα, το πιπέρι, το αλάτι, και στο τέλος το ξίδι και το μέλι. Το σιγοψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσει καλά και να καταστηθεί. (ΥΓΦΠΠ 2011, 73)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Σοτάρισμα. Ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά.
Σχόλια Συνταγής
Συνοδεύεται με πουργούρι πιλάφι.
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος (2011). Αγρότης, 67(452).
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd