Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
τσιππόπιττες,οι
Οι τσιππόπιττες, εξαιρετικά μυρωδάτες πίτες, φτιάχνονταν την περίοδο της Απόκρεω και κατά τις Σήκωσες.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για πίτες με το καϊμάκι του γάλακτος, δηλαδή την κρέμα που σχηματίζεται στην επιφάνεια του αρμεγμένου γάλακτος.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Η τσίππα είναι η κρούστα που κάνει το βρασμένο αιγοπρόβειο γάλα όταν μείνει κάποιες ώρες ξεσκέπαστο.
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄: Για τη ζύμη: 8 φλιτζάνια αλεύρι λίγο αλάτι νερό για ζύμωμα αμυγδαλόψιχα αλεσμένη τσίππα από το γάλα (ανθόγαλα) κανέλα χοντροκοπανισμένη Για το σιρόπι: 4 φλιτζάνια ζάχαρη 3 φλιτζάνια νερό λίγο χυμό λεμονιού Εκδοχή Β΄ Για τη ζύμη: 4 ποτήρια αλεύρι φαρίνα ½ ποτήρι λάδι 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού λίγο αλάτι χλιαρό νερό Για τη γέμιση: 2 ποτήρια τσίππα από γάλα (βούτυρο από το γάλα) 1 κουταλάκι κανέλα αλεσμένη ½ ποτήρι ζάχαρη Για το σιρόπι: 2 ποτήρια ζάχαρη 1 ½ ποτήρι νερό 1 ξυλάκι κανέλα 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄: Αφού ζυμώσουμε τη ζύμη, ανοίγουμε μεγάλο φύλλο και το αλείφουμε με τσίππαν ανακατεμένη με κανέλα και λίγη ζάχαρη. Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με αμυγδαλόψιχα. Τυλίγουμε το φύλλο να γίνει ρολό και αφού το στρίψουμε, το βάζουμε κυκλικά σε ταψί. Το ψήνουμε σε δυνατό φούρνο, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Προσθέτουμε το σιρόπι και βάζουμε για ακόμα 5 λεπτά στον φούρνο. Εάν θέλουμε, τη σερβίρουμε μόνο πασπαλισμένη με ζάχαρη (Υπουργείο Γεωργίας 2010, Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, 56). Εκδοχή Β΄: Βάζουμε το αλεύρι φαρίνα, το λάδι, τον χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι και λίγο χλιαρό νερό σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί. Κτυπάμε τα δύο ποτήρια τσίππα, για να μαλακώσει, και ρίχνουμε τη ζάχαρη και την αλεσμένη κανέλα. Ανοίγουμε λεπτό φύλλο και απλώνουμε επάνω την τσίππαν. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό και τοποθετούμε σε ταψί. Τα πατάμε λίγο από πάνω για να ενωθούν τα κομμάτια. Αλείφουμε την πίτα μας με λίγη τσίππαν. Την πασπαλίζουμε με κανέλα και λίγη ζάχαρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας για είκοσι λεπτά. Ψήνουμε τη τσιππόπιττά μας σε μέτριο φούρνο για σαράντα λεπτά. Όταν ψηθεί, την περιχύνουμε με σιρόπι και την πασπαλίζουμε με αμύγδαλα ή καρύδια. Περιχύνουμε το ζεστό σιρόπι όταν η πίτα μας κρυώσει (Προφ. μαρτυρία: Γεωργία Κύρου, 45 ετών, Περβόλια - Λάρνακα).
Μέθοδος Μαγειρέματος
ψησίμο σε φούρνο σιρόπιασμα
Σχόλια Συνταγής
Για μια παραλλαγή της πίτας, αλείφουμε με φρέσκο βούτυρο ή φυτικό αντί για τσίππαν (Υπουργείο Γεωργίας 2010, Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, 56).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Η τσίππα ήταν πιο λιπαρή την περίοδο που τα ζώα γεννούσαν (Ηγουμενίδου-Ριζοπούλου 2008, «Τα γαλακτοκομικά προϊόντα»). Συνήθιζαν να παρασκευάζουν τσιππόπιταν όταν άναβαν το φούρνο. Οταν έψηναν την πίττα αυτή, μύριζε πολύ ωραία. Στο χωριό Περιστερωνοπηγή την έτρωγαν στα χωράφια μαζί με τους θεριστές, την περίοδο του θερισμού (Κυπρή - Πρωτοπαπά 2003, 272-273).
Εορταστικές Περιστάσεις
Οι τσιππόπιττες φτιάχνονταν την περίοδο της Απόκρεω και κατά τις Σήκωσες.
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Γυναίκες, Θεριστάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Κυπρή Θ. - Πρωτοπαπά Κ. Α. (2003), Παραδοσιακά ζυμώματα της Κύπρου. Η χρήση και η σημασία τους στην εθιμική ζωή, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ΧVIII, Λευκωσία. Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου Ε. (2008), «Τα γαλακτοκομικά προϊόντα στον ετήσιο κύκλο της παραδοσιακής ζωής στην Κύπρο», Η ιστορία του ελληνικού γάλακτος και των προϊόντων του (1ο Τριήμερο Εργασίας, Ξάνθη, 7-9 Οκτωβρίου 2005), Καλαντζόπουλος Γ. (επιμ.), Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αθήνα, 401-423. Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2010), Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Προφ. μαρτυρία: Γεωργία Κύρου, 45 ετών, Περβόλια - Λάρνακα. Καταγραφή: Έλενα Σάββα, Οκτώβρης 2010. Πηγή φωτογραφίας: «Τσιππόπιττα» (Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής - Μαγειρεύω Κυπριακά 2015)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου, Δήμητρα Δημητρίου, Έλενα Σάββα / Μαρίνα Κωνσταντίνου, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd