Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Το κυνήγι στη διατροφή των Κυπρίων
Η παρουσία λαγού στο οικογενειακό τραπέζι ήταν ένα χαρμόσυνο γεγονός..
Description
Additional information & references
Description
Περιγραφή Σιτηρεσίου
Οι Κύπριοι κατανάλωναν περιστασιακά και κυνήγι. Το κυνήγι του λαγού ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο και η παρουσία λαγού στο οικογενειακό τραπέζι ήταν ένα χαρμόσυνο γεγονός αφού το κρέας του εθεωρείτο ιδιαίτερα νόστιμο (Κάτζη (200). σ.104). Με το κρέας λαγού συνήθιζαν να φτιάχνουν την «τσιβκιά», ένα έδεσμα που εκτός από κρέας λαγού, περιείχε απαραίτητα ξύδι, αρκετά ψιλοκομμένα κρεμμύδια, λάδι και μαγειρευόταν στην κατσαρόλα (Φαρμακίδης (2003)). Συνηθισμένο ήταν επίσης και το κυνήγι περδικιών, τρυγονιών και τσιχλών (τζίκλες) (Μιχαλοπούλου (1998)).
Διαφοροποίηση ανάλογα με το δημογραφικό προφίλ
Αγροτικά στρώματα (Χωρικοί).
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές αναφορές
Κάτζη, Μ. (200) «Οι τροφές που μας έδινε η φύση», Λαογραφική Κύπρος 2000, Λ΄(50), 104-110. Μιχαλοπούλου-Χαραλάμπους, Χ. (1998) Περιστερωνοπηγή, Από την αρχαιότητα μέχρι το 1974, Προσφυγικό Σωματείο « Ένωση Περιστερωνοπηγιωτών», Λευκωσία. Φαρμακίδης, Ξ.Π. (2003) Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, [Υλικά διά την σύνταξιν Ιστορικού Λεξικού της Κυπριακής Διαλέκτου, μέρος Β΄, εκδ. της Θεοφανώς Δ. Κυπρή] Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, Λευκωσία, 1983 (2η έκδ. 2003).
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου
Photographs
Attachments
One record found.
1
Title
Egoumenidou E. and Michaelides D. (2000), 'Gathering, hunting, fishing: The procurement of food from the non-domesticated animal kingdom in Cyprus through the ages', στο P. Lysaght (εκδ.), Food from Nature. Attitudes, Strategies and Culinary Practices, 111-120.
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd