Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Γέλερμασι
Είδος γλυκιάς πατάτας. Το γέλερμασι καταναλωνόταν νωπό. Επίσης το μαγείρευαν όπως τις πατάτες τις αντιναχτές, δηλαδή τηγανιτό και ψημένο σε κρασί.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Είδος γλυκιάς πατάτας, μικρού μεγέθους με ακανόνιστο σχήμα. Ο κόνδυλος ανήκει στο είδος Helianthus tuberosus.
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Η προέλευση της λέξης γέλερμασι είναι τούρκικη (Πετάσης 1992, 256). Οι βολβοί του φυτού ονομάζονταν κόμποι (Πετάσης 1992, 256).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συστηματική καλλιέργεια
Μέθοδος Επεξεργασίας
Το γέλερμασι καταναλωνόταν νωπό από τους κατοίκους της Κυθρέας. Επίσης το παρασκεύαζαν όπως τις πατάτες τις αντιναχτές. Συγκεκριμένα τηγάνιζαν ολόκληρους τους βολβούς, που ονομάζονταν κόμποι, και στη συνέχεια προσέθεταν κρασί και συνέχιζαν το βράσιμο σε σιγανή φωτιά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος δεν ανακάτευαν με κουτάλα, αλλά κρατούσαν την κατσαρόλα και την ανακινουσαν. Γι' αυτό και ο συγκεκριμένος τρόπος ψησίματος ονομαζόταν αντιναχτός (Πετάσης 1992, 256). Το γέλερμασι ήταν παραγωγή της Λαπήθου. Το έπλεναν για να φύγουν τα χώματα, το χάραζαν στη μέση ή το μοίραζαν στα δύο, το αλάτιζαν και το τηγάνιζαν. Η γεύση του ήταν γλυκιά και τρωγόταν με χυμό λεμονιού (βλ. ιστοσελίδα: Λάπηθος αναμνήσεις - Κυρίως φαγητά, http://goo.gl/EOj8tT)
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Πετάσης, Γ. (1992). Η κωμόπολη της Κυθρέας: ιστορική, αρχαιολογική, πολιτιστική και λαογραφική επισκόπηση, Στέλιος Λειβαδιώτης Λτδ., Λευκωσία. Διαδικτυακή πηγή: Ιστοσελίδα: Λάπηθος αναμνήσεις - Κυρίως φαγητά, http://goo.gl/EOj8tT (ημερομ. πρόσβασης 8.7.2016).
Ερευνητής / Καταχωρητής
Δήμητρα Δημητρίου / Πετρούλα Χατζηττοφή
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd