Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Τταβάς λευκαρίτικος
Ο λευκαρίτικος τταβάς παρασκευάζεται από αρνί ή κατσίκι και περιέχει επίσης ρύζι.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Φαγητό με πατάτες, κρέας, ντομάτες, κρεμμύδι ή και άλλα υλικά, ψημένο στο φούρνο. Συνταγή από το χωριό Λεύκαρα της Κύπρου.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Τταβάς ή ταβάς ή νταβάς Πηγή: http://www.facebook.com/dkoumoullis Άδεια δημοσίευσης από: Δ. Χ. Κουμουλλή.
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 1/2 κιλό αρνί (κομμένο σε μικρά κομμάτια) 1½ φλιτζάνι ρύζι 4-5 ντομάτες 2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες 2 πατάτες κομμένες σε φέτες Αλάτι, πιπέρι 1 κουταλάκι γλυκού αρτυσιά (κοπανισμένη) 1/2 φλιτζάνι λάδι Νερό Εκδοχή Β΄: 1 κιλό κατσίκι ή αρνί με τα κόκαλα 2 φλιτζάνια ρύζι για πιλάφι 4-5 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη, πολτοποιημένες, 2-3 πατάτες κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες 2-3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 2 κουταλιές της σούπας κύμινο (αρτισιά) φρεσκοτριμμένο, Αλάτι, πιπέρι Ντομάτες κομμένες σε φέτες 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Σε χοντρό πήλινο δοχείο τοποθετούμε το κρέας, το ρύζι και στη συνέχεια σε στρώσεις τα κρεμμύδια, τις ντομάτες και τις πατάτες. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, την αρτυσιά και το λάδι. Προσθέτουμε νερό όσο χρειάζεται για να καλύψει το φαγητό και κλείνουμε το πήλινο δοχείο. Το ψήνουμε στο φούρνο 3-4 ώρες περίπου. (ΥΓΦΠΠ 2006, 37) Εκδοχή Β΄ Κόβουμε το κρέας σε κομματάκια το αλατίζουμε. Βάζουμε το κρέας στον πήλινο τταβά. Βάζουμε μια στρώση κρέας και από πάνω όλο το ρύζι, τρίβουμε την ντομάτα και 1 κρεμμύδι και πασπαλίζουμε το κύμινο και το αλάτι. Σκεπάζουμε το ρύζι με το υπόλοιπο κρέας και βάζουμε λίγο αλάτι, καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με πατάτες λεπτοκομμένες (λεπτές φέτες), πασπαλίζουμε με κύμινο, ντομάτα ψιλοκομμένη και κρεμμύδι. Στρώνουμε από πάνω φέτες ντομάτας και βάζουμε το λάδι σε όλη την επιφάνεια. Ρίχνουμε νερό (αναλογία: για 1 φλιτζάνι ρύζι 2 φλιτζάνια νερό). Ψήνουμε: α) για ηλεκτρικό φούρνο (κουζίνα) στην αρχή για 15 λεπτά σε δυνατό φούρνο (250ο ή 300ο C) και μετά για 3 ώρες στους 200ο C. β) στον πέτρινο φούρνο, αφού τον ‘πυρώσουμε’ καλά με ξύλα, (μέχρι να ασπρίσει), απλώνουμε με προσοχή τα αναμμένα κάρβουνα μέσα στο φούρνο και βάζουμε τον τταβά, κλείνουμε αεροστεγώς τον φούρνο (γρύζουμε τζιαι το φρύδι με λάσπη) και αφήνουμε τον τταβά μέσα στο φούρνο για 3 ώρες τουλάχιστον. (Πηγή: http://www.facebook.com/dkoumoullis Άδεια δημοσίευσης από: Δ. Χ. Κουμουλλή)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Ψήσιμο σε φούρνο.
Σχόλια Συνταγής
Ο παραδοσιακός τταβάς γίνεται σε πήλινο σκεύος και σε παραδοσιακό φούρνο με ξύλα, δηλαδή κτιστό πέτρινο φούρνο (ή φουρνίν ή ‘φουρνούιν’ στα κυπριακά). Όμως ελλείψει αυτών μπορεί να γίνει και σε ηλεκτρικό φούρνο (κουζίνα) και σε γυάλινο Pyrex. (Πηγή: http://www.facebook.com/dkoumoullis Άδεια δημοσίευσης από: Δ. Χ. Κουμουλλή)
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2006). Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Πηγή: http://www.facebook.com/dkoumoullis Άδεια δημοσίευσης από: Δ. Χ. Κουμουλλή.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου, Στάλω Λαζάρου
Photographs
Πηγή: http://www.facebook.com/dkoumoullis
Άδεια δημοσίευσης από: Δ. Χ. Κουμουλλή " rel="PhotoGallery">
Πηγή: http://www.facebook.com/dkoumoullis
Άδεια δημοσίευσης από: Δ. Χ. Κουμουλλή " style="padding-top:2px; padding-right:5px;" width="100" height="74"/>
Attachments
One record found.
1
Title
Διατροφική ανάλυση της συνταγής για τον λευκαρίτικο τταβά (Χ. Τσιάκλα, 2011).
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd