Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Παφίτικο τυρί
Το Παφίτικο τυρί παρασκευάζεται την περίοδο του Πάσχα από πρόβειο ή αιγινό γάλα, ή μίγμα αυτών.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Το Παφίτικο τυρί παρασκευάζεται την περίοδο του Πάσχα από πρόβειο ή αιγινό γάλα ή μίγμα αυτών (Ιωνάς Ι., 2001). Έχει σκληρή υφή και κιτρινωπή όψη με τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις του “ταλαριού” μέσα στο οποίο ψήνεται.
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Φημισμένο ήταν το τυρί που παρασκευαζόταν στην Πάφο και την Ακανθού, το οποία εξυμνεί ο Αρχ. Κυπριανός (βλ. πιο κάτω), και μάλλον η ονομασία του "παφίτικο" προήρθε από αυτό. Επειδή χρησιμοποιείται στην παρασκευή των πασχαλινών φλαούνων κάποτε ονομάζεται και τυρί φλαούνας.
Μέθοδος Εξασφάλισης
Οικιακή κτηνοτροφία, Κτηνοτροφία
Μέθοδος Επεξεργασίας
Το γάλα ζεσταίνεται και προστίθεται η πυτιά. Αφού το γάλα πήξει, το τυρόπηγμα τεμαχίζεται και ανακατεύεται για 5-10 λεπτά. Στη συνέχεια, το τυρόπηγμα αναθερμαίνεται σταδιακά με ανάδευση για 30 - 45 λεπτά, μεταφέρεται σε “ταλάρια” από σκληνίτζι (πλέγμα κατασκευασμένο από ελώδεις θάμνους) και πιέζεται με το χέρι μέχρι να γεμίσει το ταλάρι. Το τυρί αναστρέφεται 1-2 φορές για να στραγγίσει. Όταν στραγγίσει αρκετά, τα ταλάρια τοποθετούνται στο καζάνι με το ζεστό νορό για 30 λεπτά για να ψηθεί το τυρί. Τα ταλάρια αφαιρούνται από το νορό, το τυρί αναστρέφεται 1-2 φορές και αλατίζεται με χονδρόκοκκο αλάτι. Στη συνέχεια, το τυρί αφαιρείται από τα ταλάρια και συνεχίζεται η διαδικασία ωρίμανσής του για 4-5 μέρες σε ξηραντήριο.
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Καταναλώνεται με ψωμί αλλά κυρίως χρησιμοποιείται στην παρασκευή των πασχαλινών Φλαούνων (ως εκ τούτου, κάποτε ονομάζεται τυρί φλαούνας). Το παφίτικό τυρί είναι πλούσιο σε λίπος και πολύ ευγεστο. Ότι απέμενε μετά την παρασκευή των φλαούνων κερωνόταν για να διατηρηθεί και καταναλωθεί αργότερα ως μεζές (Ηγουμενίδου-Ριζοπούλου Ε. 2005)
Εορταστικές Περιστάσεις
Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παραγωγή των πασχαλινών φλαούνων.
Συμβολικές Χρήσεις
Δεν είναι γνωστές οποιεσδήποτε συμβολικές χρήσεις.
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Αθλούμενοι, Άλλη Ομάδα, Ασθενείς, Βρέφη, Εγκυες, Ηλικιωμένοι, Θηλάζουσες, Παιδιά, Χειρωνάκτες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
“Τυριά πολλά εξαίρετα των χωριών Ακανθούς και Κεφαλών και τινών χωρίων της Πάφου” (Αρχιμανδρίτης Κυπριανός, 1788). Από τα παλαιότερα χρόνια μέχρι σήμερα, το Παφίτικο τυρί παράγεται κυρίως την περίοδο Φεβρουαρίου- Απριλίου οπότε υπάρχει αφθονία γάλακτος. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παραγωγή των πασχαλινών φλαούνων.
Βιβλιογραφία
Αρχιμανδρίτης Κυπριανού (1788). Ιστορία Χρονολογική της Νήσου Κύπρου, πρώτη έκδοση 1788 Λευκωσία, Εκδόσεις Παλιγγενεσίας, επανέκδοση 1971: 363-9. Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου Ε. (2005)"Τα γαλακτοκομικά προϊόντα στον ετήσιο κύκλο της παραδοσιακής ζωής στην Κύπρο." Στο: Η Ιστορία του Ελληνικού Γάλακτος και των Προϊόντων του. Αθήνα, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Ιωνάς Ι. (2001). Παραδοσιακά επαγγέλματα της Κύπρου. Λευκωσία, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών ΧΧΧVΙΙ. Υπουργείο Γεωργίας , Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2010).Γαστρονομικός χάρτης της Κύπρου, Λευκωσία, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Γ.Τ.Π. 379/2010–2.000.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Αντωνία Ματάλα, Δήμητρα Δημητρίου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd