Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Σίτος, ο
σιτάρι
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
σιτάρι
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συστηματική καλλιέργεια
Μέθοδος Επεξεργασίας
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Το βρασμένο σιτάρι, το ρόδι, το κόλιανδρο και οι ξηροί καρποί αποτελούσαν (και εξακολουθούν να αποτελούν) το βασικό συστατικό στα κόλλυβα ή κόλλυφα, τα οποία προσφέρονται στα μνημόσυνα.
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Αραβικές πηγές μαρτυρούν ότι κατά τα τέλη του 7ου και καθ' όλη τη διάρκεια του 8ου αιώνα, η Κύπρος ήταν η πύλη εισόδου στη βυζαντινή επικράτεια για όσους έρχονταν από τη Συρία, ενώ αναφέρονται και περιπτώσεις Κυπρίων εμπόρων, που ταξίδευαν από το Κίτιο στη Συρία. Τον 10ο αιώνα Σύριοι έμποροι επισκέπτονταν την Κύπρο προκειμένου να προμηθευθούν σιτάρι και άλλα προϊόντα. Επιπλέον, στα θαύματα του Αγίου Νικολάου Μύρων αναφέρεται η εξαγωγή σιτηρών από την Κύπρο στην Κωνσταντινούπολη (Γερολυμάτου 2008, σελ. 126).
Βιβλιογραφία
Μ. Γερολυμάτου, 2008. Αγορές, Έμποροι και Εμπόριο στο Βυζάντιο (9ος-12ος αι.). Αθήνα: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Δ. Παπανικόλα-Μπακιρτζή 2002. Καθημερινή Ζωή στο Βυζάντιο. Αθήνα.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Αθανάσιος Βιώνης
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd