Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Τα γαλακτοκομικά στον ετήσιο κύκλο ζωής (μελέτη Ε. Ηγουμενίδου)
Description
Additional information & references
Description
Περιγραφή Σιτηρεσίου
Η οικονομία της Κύπρου από την προϊστορική περίοδο βασιζόταν στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Στο νησί αφθονούσαν κυρίως οι αίγες και τα πρόβατα (το ιθαγενές παχύουρο πρόβατο), και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούσαν σημαντικό μέρος της διατροφής. Σημειωτέον ότι ακόμη και στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, δεν συνήθιζαν να πίνουν το γάλα, το οποίο, άλλωστε, δεν είχαν τα μέσα να διατηρήσουν, αλλά το μετέτρεπαν σε τυρί, γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το κυπριακό τυρί ήταν φημισμένο στο εξωτερικό, τουλάχιστον από τη Ρωμαϊκή περίοδο. Οι περισσότερες πληροφορίες που αντλούμε από γραπτές πηγές, αφορούν το χαλλούμι, το αποκλειστικά κυπριακό τυρί που παραγόταν από τη Μεσαιωνική περίοδο (αναφέρεται από τον Φλώριο Βουστρώνιο το 1554) και εξακολουθεί να παρασκευάζεται από γυναίκες σε πολλά χωριά μέχρι σήμερα. Γενικά η παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν οικογενειακή υπόθεση και μόλις κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα δημιουργήθηκαν οι πρώτες γαλακτοβιομηχανίες. Τα μοναστήρια ήταν πάντοτε φημισμένα για την παραγωγή καλών τυριών. Στην ανακοίνωση αυτή, η παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων θα παρουσιαστεί μέσα στον ετήσιο κύκλο της παραδοσιακής ζωής σε συσχετισμό με τον βιολογικό κύκλο των ζώων, δηλαδή το ζευγάρωμα, τη γέννα και τον θηλασμό των ζώων, την πλούσια ή πενιχρή βοσκή, και την επακόλουθη αύξηση ή μείωση του γάλακτος. Σε σχέση με τα πιο πάνω, θα δοθεί έμφαση στην υψηλή παραγωγή και κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων σε ορισμένες εποχές, όπως π.χ. κατά την εβδομάδα της Τυρινής (της Τυροφάγου), επίσης στην παρασκευή του τραχανά τον Σεπτέμβριο και στην ετοιμασία ειδικών τυριών (της Πάφου και της Ακανθούς) την άνοιξη, για τις φλαούνες του Πάσχα. Περιγράφονται λεπτομερώς οι παραδοσιακές μέθοδοι παρασκευής των κυριότερων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως του γιαουρτιού, διαφόρων τυριών και άλλων ειδών με κύριο συστατικό το γάλα. Μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στο χαλλούμι, που είναι το εθνικό το τυρί της Κύπρου και τώρα διεκδικεί την αναγνώρισή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Ενώ η μεγαλύτερη ποσότητα χαλλουμιών παράγεται πλέον σε μεγάλα σύγχρονα εργοστάσια, οι παραδοσιακές μέθοδοι διατηρούνται ακόμη ζωντανές τόσο από τους μεγάλους παραγωγούς όσο και από τους παρασκευαστές στα χωριά. Το 2005 η παραγωγή χαλλουμιού έφτασε τους 10,000 τόνους και η εξαγωγή του τους 4,500. Το τυρί της Κύπρου είναι σήμερα διεθνώς γνωστό, όπως ήταν και στο απώτερο παρελθόν.
Διαφοροποίηση ανάλογα με το δημογραφικό προφίλ
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές αναφορές
Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου Ευφροσύνη (2008), “Τα γαλακτοκομικά προϊόντα στον ετήσιο κύκλο της παραδοσιακής ζωής στην Κύπρο”, στο Η Ιστορία του Ελληνικού Γάλακτος και των Προϊόντων του. Ι΄Τριήμερο Εργασίας, Ξάνθη, 7/9 Οκτωβρίου 2005 (Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αθήνα 2008), 401-423. Για τις λοιπές βιβλιογραφικές αναφορές δες την επισυναπτόμενη μελέτη
Ερευνητής / Καταχωρητής
Ελένη Χρίστου
Photographs
Attachments
One record found.
1
Title
"Τα γαλακτοκομικά προϊόντα στον ετήσιο κύκλο της παραδοσιακής ζωής στην Κύπρο”, στο Η Ιστορία του Ελληνικού Γάλακτος και των Προϊόντων του. Ι΄Τριήμερο Εργασίας, Ξάνθη, 7/9 Οκτωβρίου 2005 (Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αθήνα 2008), 401-423.
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd