Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
κατσούρα,η
"Κατσούραν έν' που κάμναμεν
στα κάρβουνα ψημένην,
στο λάδιν την βουττούσαμεν
με άλας αρτυμένην" (Λαζάρου 2004, 29).
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για φρυγανιά, τηγανισμένη ή βουτηγμένη σε ελαιόλαδο. Η Ευγενία Πέτρου-Ποιητού σημειώνει πως είναι τηγανισμένο ψωμί σε λίπος ή ελαιόλαδο και αρτυσμένο μα ζάχαρη (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Κατσούρα, 55).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < κατσουρίζω (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα κατσούρα,η, 196) Η Πέτρου-Ποιητού επισημαίνει πως το συγκεκριμένο έδεσμα πήρε το όνομά του από τον ήχο παρασκευής του (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Κατσούρα, 55; Κυπρή 1979 [2002²], λήμμα κατσούρα και καπύρα,η, 209). Ονομάζεται και καπύρα (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα κατσούρα,η, 196; Κυπρή 1989, λήμμα κατσούρα,η, 83; Κυπρή 1979 [2002²], λήμμα κατσούρα και καπύρα,η, 209). Η λέξη σημαίνει και την προβατίνα με σγουρό - κατσαρό μαλλί (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα κατσούρα,η, 196), αλλά και το ψητό στάχυ σιταριού (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα κατσούρα,η, 196; Κυπρή 1979 [2002²], λήμμα κατσούρα και καπύρα,η, 209).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Μέθοδος Επεξεργασίας
Στον Κάμπο της Τσακκίστρας και στον Πεδουλά (ορεινά χωριά του Τροόδους) τηγάνιζαν το ψωμί σε ελαιόλαδο. Μετά το τηγάνισμα, το βουτούσαν σε έψημα. Στο χωριό Πολιτικό (που και παλαιότερα θεωρείτο ένα από τα ελαιοπαραγωγικά χωριά της Κύπρου), έφτιαχναν κατσούρες όταν παραλάμβαναν το φρέσκο ελαιόλαδο (Φθινόπωρο). Πρώτα έφτιαχαν με το ψωμί φρυγανιές πάνω στη νηστιά (κάρβουνα) και μετά βουτούσαν το φρυγανισμένο ψωμί στο φρέσκο ελαιόλαδο (Προφ. μαρτυρίες: Ελένη Γεωργίου, 85 ετών, Κάμπος της Τσακκίστρας - Λευκωσία; Ανθούλλα Αριστοδήμου, 72 ετών, Κάμπος της Τσακκίστρας - Λευκωσία; Ξενοφώντας Λαζάρου, 73 ετών, Πολιτικό - Λευκωσία; Μαρούλα Οικονομίδου, 86 ετών, Πεδουλάς - Λευκωσία)
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1979 [2002²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Α΄, Γλωσσάριον Γεωργίου Λουκά, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XLI, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1989), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Γ΄, Γλωσσάριον Ιωάννου Ερωτοκρίτου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XIV, Λευκωσία. Λαζάρου Ξ. (2004), Της Κύπρου τα τσιαττίσματα τζιαι του χωρκού μαντάτα, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία. Προφ. μαρτυρίες: Ελένη Γεωργίου, 85 ετών, Κάμπος της Τσακκίστρας - Λευκωσία Ανθούλλα Αριστοδήμου, 72 ετών, Κάμπος της Τσακκίστρας - Λευκωσία Ξενοφώντας Λαζάρου, 73 ετών, Πολιτικό - Λευκωσία Μαρούλα Οικονομίδου, 86 ετών, Πεδουλάς - Λευκωσία Καταγραφή: Στάλω Λαζάρου, Οκτώβρης 2010.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Τόνια Ιωακείμ, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd