Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
ροδόσταγμα Αγρού,το
Ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής του ροδοστάγματος, απαιτεί τη χρησιμοποίηση του αποστακτήρα...
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
ροδόσταγμα/ροδόνερο
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συλλογή
Μέθοδος Επεξεργασίας
Ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής του ροδοστάγματος, απαιτεί τη χρησιμοποίηση του αποστακτήρα, που αποτελείται από δυο βασικά μέρη, το καζάνι και το βαρέλι, το οποίο είναι γεμάτο με νερό. Η παραγωγή του ροδοστάγματος, όπως δίνεται από τους παλαιότερους παρασκευαστές ακολουθεί την εξής πορεία: • Τα τριαντάφυλλα τοποθετούνται στο καζάνι, όπου ρίχνεται και το νερό. Ο παραδοσιακός υπολογισμός ορίζει για κάθε μια οκά τριαντάφυλλα δυο και μισή οκά νερό. • Στο μεταξύ, το καζάνι φλέγεται και οι υδρατμοί που δημιουργούνται κατευθύνονται μέσω ενός χάλκινου σωλήνα, προς το βαρέλι με το νερό. • Από το βαρέλι, όταν οι υδρατμοί υγροποιηθούν μετατρέπονται σε ροδόσταγμα (Κοινοτικό Συμβούλιο Αγρού, «Τοπικά Προϊόντα»). ** Βλ. επίσης ροδόσταγμα Αγρού (Γαστρονομικός Χάρτης),το στην κατηγορία Τρόφιμα. Γενικότερα για το ροδόσταγμα, βλ. αθθόνερον ή ροδόστεμμαν,το στην ίδια κατηγορία.
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Στον Αγρό ευδοκιμούν όμορφα και αρωματικά τριαντάφυλλα, με τα οποία οι ντόπιοι παράγουν το γνωστό σε όλους μας ροδόσταγμα του Αγρού. Το ροδόσταγμα κυρίως παρασκευάζεται από τη ρόδη τη δαμασκηνή, είδος τριανταφυλλιάς, που τη διαδεδομένη ύπαρξή της την οφείλει σε μια ξακουστή προσωπικότητα του Αγρού, τον Νέαρχο Κληρίδη. Ο τελευταίος διέδωσε στο χωριό το συγκεκριμένο είδος τριανταφυλλιάς, της οποίας τα τριαντάφυλλα διακρίνονται για το ξεχωριστό άρωμά τους και είναι τα πλέον κατάλληλα για την παραγωγή ροδοστάγματος. Λίγα χρόνια μετά, ο Αγρός με πρωτοβουλία το Νέαρχου Κληρίδη, αποκτά και τον πρώτο αποστακτήρα, απαραίτητο εργαλείο για την παραγωγή ροδοστάγματος (Κοινοτικό Συμβούλιο Αγρού, «Τοπικά Προϊόντα»).
Βιβλιογραφία
Διαδικτυακή πηγή: Κοινοτικό Συμβούλιο Αγρού, «Τοπικά Προϊόντα», http://www.agros.org.cy/enjoy/local-products. Πηγή φωτογραφίας: «Άνθη τριανταφυλλιάς, ποικιλίας Ροδής της Δαμασκηνής» (Κοινοτικό Συμβούλιο Αγρού, http://www.agros.org.cy/tradition_products_rosewater.shtm)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd