Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
κουμανταντάς,ο
Εσπεριδοειδές φρούτο.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για είδος φρούτου, εσπεριδοειδές (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα κουμανταντᾶς,ο, 166).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < γαλλ. commandateur ή ιταλ. commandatore, εξού και στα γαλλικά το φρούτο ονομάζεται poire du commandeur και στα ιταλικά pero del commandatore (Γεννάδιος 1914, 341). Επιστημονική ονομασία: Citrus decumana (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα κουμανταντᾶς,ο, 166), ο καρπός του δέντρου Citrus lumia pyriformis (Γεννάδιος 1914, 341) πληθ. οι κουμανταντάδες (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα κουμανταντᾶς,ο, 166)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Οικιακός κήπος, Συστηματική καλλιέργεια
Μέθοδος Επεξεργασίας
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Από τον παχύ τους φλοιό κατασκευάζεται γλυκό του κουταλιού (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα κουμανταντᾶς,ο, 166).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Το δέντρο αυτό απαντά και καλλιεργείται στην Κύπρο τουλάχιστον από το 1788, αφού αναφέρεται στο έργο του Αρχιμανδρίτη Κυπριανού «Ιστορία χρονολογική της νήσου Κύπρου». Στη δυτική Ευρώπη εμφανίστηκε αργότερα, αφού στη Γαλλία περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1818, ενώ στην Ιταλία την ίδια εποχή ήταν ακόμη άγνωστο (Γεννάδιος 1914, 341).
Βιβλιογραφία
Γεννάδιος Π. Γ. (1914), Λεξικόν φυτολογικόν: Περιλαμβάνον τα ονόματα, την ιθαγένειαν και τον βίον υπερδεκασχιλίων φυτών, εν οις και τα λόγω χρησιμότητος ή κόσμου καλλιεργούμενα, των οποίων περιγράφονται και η ιστορία, η καλλιέργεια, τα προϊόντα και αι νόσοι, Εκ του Τυπογραφείου Παρασκευά Λεωνή, Εν Αθήναις. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Σάββας Πολυβίου, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd