Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
προσφάιν,το
Κάτι επιπρόσθετο στο φαγητό.
Description
Additional information & references
Description
Περιγραφή Σιτηρεσίου
Προσφάιν είναι κάτι επιπρόσθετο στο φαγητό (Γιαγκουλλής 2014, λήμμα προσφάιν,το, 453; Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Προσφάι, 122). Σύμφωνα με τον Ξενοφών Π. Φαρμακίδη πρόκειται για τα διάφορα είδη τυριού (χαλλούμια, αναρή κ.λπ.) τα οποία τρώγονταν μετά το γεύμα ή το δείπνο (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα προσφάιν,το, 94). Ο Γεώργιος Λουκάς στο Γλωσσάριό του επισημαίνει πως προσφά(γ)ιν είναι το προσόψημα, δηλαδή καθετί που τρώγεται μαζί ή παράλληλα με το κυρίως γεύμα (Κυπρή 1979 [2002²], λήμμα προσφά(γ)ιν,το, 413).
Διαφοροποίηση ανάλογα με το δημογραφικό προφίλ
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Η λέξη παράγεται από το ρήμα «προσφαγείν» (προς + φαγείν) (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα προσφάιν,το, 94). Ο οικοδεσπότης έλεγε στη σύζυγό του : «Φερ’ μας, ωρή (κόρη), τζ̆αι λλίον προσφάιν» (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα προσφάιν,το, 94). Η πρόταση «Ας έχω προσφάιν τζ̆ι ας μέν έχω σκουτέλι», σημαίνει «Ας έχω κάτι παραπάνω από το ψωμί και ας μην έχω πιάτο» (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Προσφάι, 122). Ο Λουκάς σημειώνει πως για τους Πίτσιλλους προσφάιν είναι ο σκόρδος (Κυπρή 1979 [2002²], λήμμα προσφά(γ)ιν,το, 413). ** Για το προσφάιν, βλ. και λήμμα προσφάγιον,το στην κατηγορία Σιτηρέσιο - Γεύματα.
Βιβλιογραφικές αναφορές
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2014), Θησαυρός της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικός, Ετυμολογικός, Φρασεολογικός και Ονοματολογικός, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,74, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1979 [2002²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Α΄, Γλωσσάριον Γεωργίου Λουκά, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XLI, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Αργυρώ Ξενοφώντος, Τόνια Ιωακείμ
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd