Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Κουπέπια με κληματόφυλλα
Τα κουπέπια με κληματόφυλλα είναι το πιο διαδεδομένο είδος ντολμά στην Κύπρο. Αναφέρεται ότι στην Τσακκίστρα και σε άλλα ορεινά χωριά έφτιαχναν τα κουπέπια με κληματόφυλλα, ενώ στις πεδιάδες συνηθίζονταν επίσης τα λάχανα.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Φρέσκα κληματόφυλλα (αμπελόφυλλα) 1/2 κιλό κιμά 1/3 ποτηριού λάδι 1 φλιτζάνι ντομάτα ώριμη τριμμένη 1/2 φλιτζάνι ρύζι 1 κρεμμύδι Μαϊντανό ψιλοκομμένο Χυμό από 3-4 λεμόνια Αλάτι, πιπέρι, κανέλα, δυόσμο
Εκτέλεση Συνταγής
Πλένουμε τα κληματόφυλλα και τα βάζουμε σε κοχλαστό νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε. Τηγανίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι σε λίγο λάδι και προσθέτουμε τον κιμά. Τον αφήνουμε να κοκκινίσει λίγο. Προσθέτουμε την ντομάτα και αφήνουμε στη φωτιά για 5 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας (όχι συνέχεια). Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (ρύζι, αλάτι, πιπέρι, κανέλα, δυόσμο, το μισό χυμό λεμονιού και μαϊντανό). Ανοίγουμε ένα-ένα τα φύλλα με τις ίνες προς τα μέσα, βάζουμε 1 κουταλάκι από το μίγμα κιμά και το τυλίγουμε σφιχτά για να μην ανοίξουν τα κουπέπια. Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα, στην οποία έχουμε απλώσει λίγα κληματόφυλλα, προσθέτουμε λίγο ντοματοπελτέ, λίγο ελαιόλαδο, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, λίγο νερό και αφού τοποθετήσουμε ένα πιάτο από πάνω τα ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά περίπου. (ΥΓΦΠΠ 2006, 26)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Τσιγάρισμα. Ψήσιμο σε κατσαρόλα.
Σχόλια Συνταγής
Αντί κληματόφυλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν λάχανα (σέσκουλα).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Ο κιμάς συνήθως ήταν από χοιρινό κρέας. Μερικές φορές τα κουπέπια συνοδεύονταν με κολοκάσι και χοιρινό κρέας (ΥΓΦΠΠ 2006). Τα κουπέπια παρασκευάζονται έως σήμερα.
Εορταστικές Περιστάσεις
Τα κουπέπια ήταν σημαντικό έδεσμα, μαζί με άλλα εδέσματα, στα γιορτινά τραπέζια των Χριστουγέννων, του Πάσχα, των γάμων και άλλων εορτών.
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Αστοί, Γυναίκες, Θεριστάδες, Ιερωμένοι, Μαθητές, Μοναχοί, Ναυτικοί, Πλούσιοι, Ταχυδρόμοι, Ψήστες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Στην Τσακκίστρα και σε άλλα ορεινά χωριά έφτιαχναν τα κουπέπια με αμπελόφυλλα, ενώ στις πεδιάδες με λάχανα (σέσκουλα) (Κυπριανού 1974, 298).
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Κυπριανού, Χρ. Σ. (1974). «Τροφαί του χωριού Τσακκίστρα της Κύπρου», Λαογραφία, ΚΘ΄(ΧΧΙΧ). Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2006). Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου, Δήμητρα Δημητρίου, Μαρίνα Κωνσταντίνου, Στάλω Λαζάρου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Βρέθηκε μία εγγραφή.
1
Başlık
Διατροφική ανάλυση της συνταγής για τα Κουπέπια με λάχανο ή κληματόφυλλα (Χ. Τσάκλα, 2011)
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής