Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Κοκκονόπιττες
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Ήταν λεπτές πίττες που περιείχαν σπόρους (κοκκόνες) από θάμνους.
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Η λέξη κοκκόνες στη κυπριακή διάλεκτο σημαίνει σπόροι ή κοκούτσια.
Μέθοδος Εξασφάλισης
Άλλο
Μέθοδος Επεξεργασίας
Για τη παρασκευή των κοκκονόπιττων οι γυναίκες ζύμωναν σφιχτό ζυμάρι και πρόσθεταν σπόρους τριμιθιάς ή σχίνου. Τις ξερόψηναν, για να γίνουν σαν παξιμάδια, στο φούρνο.
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Οι κοκκονόπιττες περιείχαν είτε σπόρους τριμιθιάς είτε σπόρους σχίνου και ονομάζονταν τριμιθθόπιττες ή τριμιθθοπούλλες ή τριμιθθένες ή τριμιθθωτές και σσινόπιττες αντίστοιχα. Οι τριμιθθόπιττες περιείχαν σταφίδες και ψήνονταν στο φούρνο για να γίνουν παξιμάδια. Σε πολλά χωριά τις έψηναν σεο φούρνο αφού τις τοποθετούσαν σε φύλλα συκαμιάς (μουριάς). Οι σσινόπιττες περιείχαν σσίνους (σπόρους σχίνου), σταφίδες και λάδι και παρασκευάζονταν με μπατόν (με προζύμι) και σφιχτό ζυμάρι. Ψήνονταν στο φούρνο. Οι κοκκονόπιττες ήταν λεπτές πάχους περίπου μισού εκατοστού (Κυπρή ΘΔ, Πρωτόπαπα ΚΑ, 2003).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Ηλικιωμένοι, Θηλάζουσες, Παιδιά, Χειρωνάκτες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Κυπρή ΘΔ, Πρωτόπαπα ΚΑ. (2003) Παραδοσιακά ζυμώματα της Κύπρου. Δημοσιεύματα του κέντρου επιστημονικών ερευνών ΧVIII, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Δημητρίου Δήμητρα
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd