Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Σχοινέλαιο
Το λάδι που παραλαμβάνεται από τον καρπό του σχοίνου (Pistacia lentiscus L.), αυτοφυούς θάμνου που συναντάται σε πολλές περιοχές της Κύπρου.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Σχοινέλαιο
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συλλογή
Μέθοδος Επεξεργασίας
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Τόσο ο Αρχιμανδρίτης Κυπριανός, όσο και ο Α. Σακελλάριος κάνουν αναφορά στο σχοιννέλαιο. Ο Σακελλάριος αναφέρει συγκεκριμένα: «Και απ’ αυτών (των καρπών της σχινιάς) εκβάλλουσιν κάλλιστον έλαιον προς τροφήν ενόσω είναι νωπόν, έτι δε μετά ταύτα και προς φωτισμόν» (Σακελλάριος Α., 1855). Το σχιννέλαιο, ή σιοινόλαο, το χρησιμοποιούσαν οι νοικοκυρές στο τηγάνισμα.
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Χαρακτηριστικό του σχοινέλαιου είναι ότι το χειμώνα πήζει και φαίνεται σαν ζωικό λίπος. Είναι πολύ αρωματικό έλαιο και γι’ αυτό το λόγο το χρησιμοποιούσαν και στη λαϊκή ιατρική για εντριβές (προφορική μαρτυρία της Ν. Παταπίου. Το σχιννέλαιο παραγόταν από το σχίνο σε πολλές περιοχές, όπως στον Ακάμα, το Μαζωτό, τη Λάρνακα και την Καρπασία (Χατζηκυριάκου ΓΝ., 2007).
Βιβλιογραφία
Σακελλάριου ΑΑ. (1855). Τα Κυπριακά τόμος 1, Εκδόσεις ΙΩ Αγγελόπλου, Αθήνα. Χατζηκυριάκου ΓΝ. (2007). Αρωματικά και αρτυματικά φυτά στην Κύπρο, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Αντωνία Ματάλα, Δήμητρα Δημητρίου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd