Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Μέτρα καταμέτρησης και φύλαξης δημητριακών τον 19ον-20ον αι.
Ονομασία - Χρήσεις
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Χρήσεις
Περιγραφή Σκεύους / Εργαλείου
Μέτρα για την καταμέτρηση των σιτηρών , τα οποία χρησιμοποιούνταν τον περασμένο αιώνα ήταν: *Αμπούστα= 11 οκάδες σιτάρι ή 8 οκάδες κριθάρι *Κάρτος ψηλός= 5 οκάδες σιτάρι *Κάρτος του κιλού= 4 οκάδες σιτάρι *Αξάϊν (το)= 2 κάρτοι ή 8 με 10 οκάδες *Μικάφιζον (το)= 2 κάρτοι *Καφίζιν (το)= 2 μικάφιζα ή 16 με 18 οκάδες *Μόϊν ή μόδιν (το)= 8 καφίζια ισοδυναμούσαν με 130 έως 160 οκάδες * Γομάριν (το)= 3-4 κιλά Γούφα (η)= χωρητικότητας από 50 έως 150 κιλά *Κουττού ή Κκουττού (η)= 1/2 κιλό * Κόσσινον (το)= περίπου 1/2 κιλό * Πηλίνιν (το)= χωρητικότητας από 3 έως 25 κιλά * Ταμπουτσσιά (η)= 1/2 κιλό περίπου *Σσιερκά ή σσιερβολιά (η)= Η ποσότητα του σπόρου που χωρεί στη χούφτα του γεωργού κατά τη σπορά. * Γομάριν: Το βάρος που μπορούσε να μεταφέρει στην πλάτη του ένα ζώο, συνήθως ο γάιδαρος, Σοφοκλέους (2004, σελ 34)
Κυπριακή Ονομασία
Ελληνική Ονομασία
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Τρόπος Χρήσης
Γεωργία / Κτηνοτροφία
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία Χρήσης
Συμπληρωματικά Στοιχεία
*Κόσσινον: Η διάμετρος του ξύλινου τελάρου ήταν 45 εκατοστά και το ύψος 10. Το κάτω του μέρος ήταν τα πιο παλιά χρόνια δερμάτινο και αργότερα μεταλλικό με μικρές τρύπες. * Πηλίνιν: Πήλινο δοχείο σε σχήμα ανεστραμμένου κώνου που χρησιμοποιείτο για τη φύλαξη σιτηρών, οσπρίων, αλεύρου. * Ταμπουτσσιά: Κατασκευαζόταν με ξύλινο τελάρο και δέρμα προβάτου στις ίδιες περίπου διαστάσεις με το κόσσινον, αλλά χωρίς τρύπες. Ενίοτε χρησιμοποιείτο και ως ... μουσικό όργανο. Αποδίδει ρυθμικούς ήχους όπως το τύμπανο. Σοφοκλέους (2004, σελ 34)
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Σοφοκλέους Γ. (2004), Παράθυρο στη Κύπρο μας. Λαογραφική –Πολιτιστική Ανθολογία, τομ. Β΄, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής