Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Title
Κρασίον, το
οίνος, οινάριον, κρασίον, κρασίν
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
κρασί
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συστηματική καλλιέργεια
Μέθοδος Επεξεργασίας
Όπως μας ενημερώνει ο Η. Αναγνωστάκης (2008, σελ. 19-20), σύμφωνα με τις βυζαντινές πηγές, στο ευρύ φάσμα των εργασιών που απαιτούσαν οι "αμπελώνες" ή τα "οινόφυτα", απασχολούνταν οι "αμπελουργοί", όπως η φύτευση νέων αμπελιών, τα "νεόφυτα", η φροντίδα νέων, και η ανανέωση γερασμένων. Μεγάλοι αμπελώνες με κτιστούς ληνούς, με πιεστήρια και οινώνες, ανήκαν κυρίως σε μονές και ισχυρούς γαιοκτήμονες ή αποτελούσαν βασιλικά κτήματα. Ο Η. Αναγνωστάκης (2008, σελ. 13) συμπληρώνει ότι οι Βυζαντινοί μάλλον είχαν εγκαταλείψει την χρήση των πιεστηρίων των στεμφύλων ή αγνοούσαν τα ξύλινα βαρέλια αποθήκευσης ή την καλλιέργεια υποστυλωμένων κλημάτων, αν και υπάρχουν σχετικές μαρτυρίες (όπως θλιπτήρια, γαλεάγρες, βουτσία, πέργκολες).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Πέρα από το ψωμί, τα άλλα δύο κύρια προϊόντα που συμπληρώνουν το τρίπτυχο της βυζαντινής διατροφής και του εμπορίου ειδών διατροφής είναι το κρασί και δευτερευόντως το λάδι (Γερολυμάτου 2008, σελ. 77). Οι Βυζαντινοί αναμείγνυαν το κρασί με νερό ζεστό για να αποφευχθεί η μέθη (Koder 2005, σελ. 21). Ανάμεσα στα πολύ γνωστά κρασιά της βυζαντινής επαρχίας (όπως της Κρήτης, της Ικαρίας, της Ρόδου, της Σάμου και της Νάξου), ήταν και ο "λεπτότατος Κύπριος οίνος", ο οποίος επαινείται ιδιαίτερα από τον Συνέσιο Κυρήνης (Κουκουλές 1952, σελ. 125).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Ο Η. Αναγνωστάκης (2008, σελ. 16) αναφέρει πως καθώς η μεσογειακή τριλογία οίνος-έλαιον-άρτος αποτελούσε την βασική προϋπόθεση για την τέλεση των χριστιανικών μυστηρίων και άλλων εκκλησιαστικών λατρευτικών τελετών, η χριστιανική αυτοκρατορία έπρεπε να διαθέτει τα προϊόντα αυτά τόσο για τις ανάγκες της όσο και για να τα προβάλλει ως τα κύρια παραγωγικά χαρακτηριστικά της. Ο ίδιος συγγραφέας σημειώνει πως εκχριστιανισμός σήμαινε και παράδοση στον πολιτισμό του ευχαριστιακού οίνου, καθώς χριστιανισμός άνευ οίνου δεν νοείται. Μαζί με το πρόσφορο, κόκκινο κρασί που παράγεται με ειδική διαδικασία, το λεγόμενο "ανάμα" ή "νάμα", χρησιμοποιείται για την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας, σε ανάμνηση του λυτρωτικού θανάτου και της ανάστασης του Χριστού.
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Ο βυζαντινός ποιητής Πτωχοπρόδρομος (IV, στ. 332, 396) αναφέρεται στο γλυκό κρασί της Κύπρου, της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου. Κατά τη μεταβατική περίοδο της επικράτησης των Αράβων στη Μεσόγειο, για τελευταία μάλλον φορά στο στρατιωτικό σιτηρέσιο μεταφέρονται ποσότητες κρασιών από την Κιλικία, τη Συρία και την Κύπρο για το στρατό του Ηρακλείου, κρασιά που σταδιακά θα υποχωρήσουν λόγω της αραβικής κατάκτησης (Αναγνωστάκης 2008, σελ. 43).
Βιβλιογραφία
Η. Αναγνωστάκης, 2008. Βυζαντινός Οινικός Πολιτισμός. Αθήνα: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Μ. Γερολυμάτου, 2008. Αγορές, Έμποροι και Εμπόριο στο Βυζάντιο (9ος-12ος αι.). Αθήνα: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. J. Koder, 2005. "Η καθημερινή διατροφή στο Βυζάντιο με βάση τις πηγές", σελ. 17-30. Στο Δ. Παπανικόλα-Μπακιρτζή (επιμ. έκδ.), Βυζαντινών Διατροφή και Μαγειρείαι. Αθήνα: Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Φ. Κουκουλές, 1952. Βυζαντινών Βίος και Πολιτισμός. Τόμος Ε. Αθήνα. Χ. Χατζηχριστοδούλου, 2009. Ο Ναός της Παναγίας Φορβιώτισσας στην Ασίνου. Λευκωσία: Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Αθανάσιος Βιώνης
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd