Ελληνικά (Ελλάδα) English (United States) Türkçe (Türkiye)


Καταγράψτε εδώ τη δική σας Συνταγή / Πληροφορία


ForumFORUM Χώρος ΣυζήτησηςNewsletter
*

Νέα & Ανακοινώσεις
news-img
Λήξη εργασιών συνεδρίου «Κυπρίων Γεύσεις, η παραδοσιακή διατροφή της Κύπρου στις τοπικές παραλλαγές της» ( 21/11/2014 )

Με αφορμή την πρόσφατη συμπερίληψη της Κύπρου στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ανάμεσα στις χώρες που εφαρμόζεται η Μεσογειακή Διατροφή, το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής διοργάνωσε το διήμερο 7 και 8 Νοεμβρίου 2014 το συνέδριο με τίτλο «Κυπρίων Γεύσεις, η παραδοσιακή διατροφή της Κύπρου στις τοπικές παραλλαγές της».

 

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου, με τη συμμετοχή 22 ομιλητών από διαφορετικά επιστημονικά πεδία.  Στην επιστημονική συνάντηση παρευρέθηκαν ερευνητές και λάτρεις της παραδοσιακής διατροφής, εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί και φοιτητές, παραγωγοί, επαγγελματίες μάγειρες, διαιτολόγοι και διατροφολόγοι, εκπρόσωποι δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

Το συνέδριο χαιρέτισαν η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Δρ. Ευφροσύνη Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου, η εκπρόσωπος του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκου Κουγιάλη κ. Ανθή Σαββίδου,  ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, η λειτουργός της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO Θέκλα Παπαντωνίου και η πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής Δρ. Χρυσταλλένη Λαζάρου. Ακολούθησε εναρκτήρια ομιλία από τη διεθνούς φήμης ομότιμη καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής Δρα. Αντωνία Τριχοπούλου με θέμα τον ευεργετικό ρόλο της Μεσογειακής Διατροφής στην υγεία μας. Οι υπόλοιπες είκοσι μία ομιλίες οργανώθηκαν σε έξι διαφορετικές θεματικές ενότητες: Παραδοσιακά τρόφιμα και εθιμική ζωή, Κυπριακή παραδοσιακή διατροφή-παρελθόν, παρόν και μέλλον, Γαστρονομικές ιδιαιτερότητες περιοχών της Κύπρου (α και β), Παραδοσιακή διατροφή και εκπαιδευτικές εφαρμογές και Χαρακτηρισμοί, Σήματα ποιότητας και νομική κατοχύρωση παραδοσιακών προϊόντων.

Το συνέδριο πλαισιώθηκε από παράλληλες δραστηριότητες- εκθέσεις:

Έκθεση από  90 και πλέον διαφορετικές μαγειρικές κυπριακής κουζίνας, από την παλαιότερη μέχρι και την πιο σύγχρονη

Γευσιγνωσία και εκθέσεις κυπριακών παραδοσιακών τροφίμων και ποτών

Δωρεάν προσφορά προϊόντων-δώρων στους συνέδρους  

Έκθεση φωτογραφιών που συμμετείχαν σε διαδικτυακό διαγωνισμό φωτογραφίας για την παραδοσιακή διατροφή, τον οποίο είχε διοργανώσει το Μουσείο κατά το 2014.

Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων προσφέρθηκαν  άφθονα κυπριακά παραδοσιακά εδέσματα.

Το συνέδριο έδωσε την ευκαιρία για τη δημιουργία νέων συνεργασιών  μεταξύ εταιρειών και άλλων φορέων που ασχολούνται με τα κυπριακά τρόφιμα.  Οι σύνεδροι αξιολόγησαν ως εξαίρετη την όλη εκδήλωση  και οι διοργανωτές ανέλαβαν την ευθύνη για οργάνωση  και άλλων εκδηλώσεων για την κυπριακή γαστρονομία.ΠερισσότεραΤο έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα © 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής