Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
αντισκόροδον ή «Κύπριον»,το
Είδος πράσου (ή σκόρδου) το οποίο συναντάται στις αρχαίες γραπτές πηγές με τη γεωγραφική ονομασία 'Κύπριον'.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
είδος πράσου (ή σκόρδου) (Ulpicum)
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Επιστημονική ονομασία: Allium ampeloprasum (Mezzabotta 2000, 235)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συλλογή
Μέθοδος Επεξεργασίας
Οι γραπτές πηγές αποκαλύπτουν τρία στοιχεία τα οποία συνδέονται με την προετοιμασία του προϊόντος για κατανάλωση: Πρώτον δεν τρώγεται ψημένο, δεύτερον δεν καταναλώνεται μόνο του αλλά αναμεμιγμένο με άλλα υλικά και τρίτον για να αποκτήσει όγκο και αφρώδη μορφή πρέπει να αναμιχθεί με λάδι και ξίδι (Theophrastus (1992), τ. 2, 90-91, 7.4.11; Pliny (1993), τ. 5, 492-493, 19.112).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Η επονομασία του ως «Κύπριον» δεν συνδέεται απαραίτητα με τον τόπο παραγωγής του προϊόντος, όπως και γενικότερα ο γεωγραφικός χαρακτηρισμός ενός είδους δεν αντιστοιχεί απαραίτητα στη γεωγραφική του προέλευση. Αν υποθέσουμε ότι οι Κύπριοι κατανάλωναν αυτό το είδος, οι λεπτομέρειες τις οποίες καταγράφουν οι αρχαίοι συγγραφείς για τη σημασία του στη διατροφή των Κυπρίων είναι μηδαμινές. Το μόνο στοιχείο το οποίο μας δίνει ο Θεόφραστος (Θεόφραστος, Περί Φυτών Ιστορίαι, 7.4.11, 90-91) είναι ότι καταναλωνόταν ως μέρος μίας σαλάτας (μυττωτοί) μαζί με μέλι και τυρί (δες Συμπληρωματικά στοιχεία).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Το «Κύπριον» ή αντισκόροδον αναφέρεται σε δύο αρχαία χωρία: Ο Θεόφραστος (4ος - 3ος αι.π.Χ.) στο έργο του «Περί Φυτών Ιστορίαι» αναφέρει το «Κύπριον» ως ένα είδος σκόρδου (ΚΕΙΜ.1). Ο Πλίνιος (1ος αι. μ.Χ) στο έργο του «Φυσική Ιστορία» αναφέρεται στο «ulpicum» που όπως λέει οι Έλληνες το ονομάζουν «Κύπριον» και άλλοι «αντισκόροδον». Αναφέρει, επίσης, ότι καταναλώνεται πιο πολύ σε αγροτικές περιοχές και κυριως στην Αφρική. Ο Πλίνιος κάνει εισηγήσεις για την καλλιέργεια του «αντισκόροδου» αλλά και του σκόρδου, όπως για παράδειγμα ότι είναι καλύτερα να φυτεύονται σε υπερυψωμένο έδαφος και όχι κατευθείαν στην επιφάνεια (ΚΕΙΜ.2). Κάποιες από τις πληροφορίες τις οποίες καταγράφει ο Πλίνιος, όπως για παράδειγμα ότι αναμεμιγμένο με λάδι και ξίδι το αντισκόροδον αποκτά εξαιρετικό όγκο, φαίνεται να τις πήρε από τον Θεόφραστο ο οποίος έγραψε το κείμενο του τέσσερις αιώνες νωρίτερα (Michaelides 1998, 31). Το «ulpicum» το οποίο ταυτίζει ο Πλίνιος με το «Κύπριον» ή αντισκόροδον συναντάται 31 φορές σε λατινικές πηγές σύμφωνα με τη Mezzabotta (2000, 230). Η Mezzabotta εξετάζει το θέμα ταύτισης του «ulpicum» με ένα είδος το οποίο αναγνωρίζεται σήμερα ως Allium ampeloprasum (είδος πράσου) και στην κοινή γλώσσα ως «great-headed garlic».
Βιβλιογραφία
Theophrastus, Enquiry into Plants, Loeb Classical Library 79, τ. 2, Hort A. F. (μτφρ.) (1980), Harvard University Press, Cambridge. Pliny, Natural History, Loeb Classical Library, τ. 5, Rackham H. (μτφρ.) (1992), Harvard University Press, Cambridge. Χατζηιωάννου Κ. (1975), Η Αρχαία Κύπρος εις τας Ελληνικάς Πηγάς, τ. Α΄-Στ΄, Έκδοσις Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Λευκωσία. Mezzabotta M. R. (2000), "What was Ulpicum?", The Classical Quarterly 50,1 (New Series), 230-237. Michaelides D. (1998), "The Food in Ancient Cyprus", Food and the Traveller-Migration, Immigration, Tourism and Ethnic group, Lysaght P. (ed.), Intercollege Press, Nicosia. Πηγή φωτογραφίας: «Πράσα» (https://pixabay.com/en/leek-spring-onion-food-market-65277/)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Νατάσα Χαραλάμπους, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd