Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
κοφινιά,η
Είδος ψωμοθήκης / Το δοχείο του υδρόμυλου, στο οποίο ρίχνεται το σιτάρι για να αλεστεί.
Name - Usage
Additional information & references
Name - Usage
Περιγραφή Σκεύους / Εργαλείου
Η κοφινιά ήταν είδος αρτοθήκης, η οποία κατασκευαζόταν από ειδικό ξύλο που σχημάτιζε τελάρο και γύρω-γύρω ήταν μπλεγμένο ένα είδος τόνου*. Συνήθως την κρέμαγαν στην οροφή για να μην μπορούν να ανεβούν διαφορά ζωύφια αλλά και για να αερίζεται το ψωμί και να διατηρείται περισσότερο (Καρεκλά, αδημοσίευτα στοιχεία). *Τόνος είναι ο φλοιός δέντρων σε μακριές λωρίδες και πλεγμένος ώστε να σχηματίζει σχοινί. Η λέξη τόνος που χρησιμοποιείται και σήμερα είναι αρχαία ελληνική και σημαίνει ακριβώς σχοινί. Παλιά με τον τόνο έκαναν κρεβάτια ενώ σε νεότερες εποχές κάνουν καρέκλες (τόνενες), ψάθες και αρτοθήκες (Καρεκλά, αδημοσίευτα στοιχεία). Σύμφωνα με τον Γιώργο Ι. Μαυροκορδάτο, οι κοφινιές κατασκευάζονταν από συκαμιόβερκες [κλαδιά μουριάς], από τις οποίες έβγαζαν τον φλοιό και τον έπλεκαν. Μέσα σε αυτές έβαζαν τα ψωμιά για να αερίζονται και να μη μουχλιάσουν (Μαυροκορδάτος 2003, 303) Ο Γεώργιος Λουκάς σημειώνει στο Γλωσσάριο του πως πρόκειται για το δοχείο του υδρόμυλου, στο οποίο ρίχνεται το σιτάρι για να αλεστεί (Κυπρή 1979 [2002²], λήμμα κοφινιά,η, 256)
Κυπριακή Ονομασία
Ελληνική Ονομασία
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Ονομάζεται και ταπατζιά:«Τζι αρνήθου πως μ' ετάισες ψουμίν της ταπατζιάς σου, τζι αρνήθου πως με πότισες νερόν που τα σταμνιά σου» (Θεοδώρου 2009, 158).
Τρόπος Χρήσης
Αποθήκευση / Συντήρηση
Additional information & references
Χρονολογία Χρήσης
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Στην κοφινιά έβαζαν, πέραν των ψωμιών, και την αλατισμένη αναρή, την οποία τοποθετούσαν στον ήλιο για να στεγνώσει (Μαυροκορδάτος 2003, 314).
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Θεοδώρου Μ. (2009), Σκυλλούρα: ταξίδι μνήμης και αγάπης, Λευκωσία. Καρεκλά Κ. (2004), Παραδοσιακή οικοσκευή και διατροφή του χωριού Βατυλή (αδημοσίευτα στοιχεία). Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1979 [2002²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Α΄, Γλωσσάριον Γεωργίου Λουκά, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XLI, Λευκωσία. Μαυροκορδάτος Γ. Ι. (2003), Δίκωμο: Το χθες και το σήμερα, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Σάββας Πολυβίου, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd