Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
τρύγος,ο
Description
Additional information & references
Description
Περιγραφή τεχνικής
Μέσα στα αμπέλια η δουλειά άρχιζε με την ανατολή του ήλιου και τελείωνε το σούρουπο, την ώρα που οι σκιές λόφων έσβηναν σχεδόν τελείως από τα αμπελόφυλλα. Όλοι ήταν σκυφτοί και έκοβαν με τσ̆ακκούιν [τσ̆ακκούιν,το = ο σουγιάς] ή μαχαίρι τα σταφύλια, για να γεμίσουν καλάθια. Στη συνέχεια, τα άδειαζαν μέσα στα κοφίνια, που ήταν δεμένα πάνω σε γαϊδούρια που καθοδηγούνταν από τα παιδιά. Κάθε τρυγητής είχε την ευθύνη για κόψιμο των σταφυλιών σε μια από τις σειρές των φυτών μέχρι και το τέλος του χωραφιού. Όταν τέλειωνε η σειρά, έπιανε άλλη και ούτω καθεξής. Τα πειράγματα και τα τραγούδια δεν έλειπαν σχεδόν ούτε στιγμή. Τα σταφύλια μεταφέρονταν μέχρι το χωριό για να αδειάσουν σε χώρο κοντά στην πατήστραν [πατήστρα,η = τετράγωνος κτιστός χώρος όπου πατούσαν τα σταφύλια για να φτιάξουν κρασί] ή το δώμα όπου θα έμεναν εκτεθειμένα για λίγες μέρες για να αφυδατωθούν και να είναι έτοιμα για τη διαδικασία οινοποίησης ή παρασκευής της σταφίδας. Στη συνέχεια, τα κοφίνια ξαναδένονταν πάνω στο γαϊδούρι με τρόπο που να ισοβαρούν στη μια και την άλλη μεριά του ζώου και με καβαλάρη ένα παιδί μεταφέρονταν ξανά στο αμπέλι (Ιωνάς 2001, 89-90).
Κυπριακή Ονομασία
Ελληνική ονομασία
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. μτγν. < αρχ. τρυγῶ (-άω) (Μπαμπινιώτης 2005, λήμμα τρύγος,ο, 1802)
Μέθοδος Επεξεργασίας
Γεωργική / Αλιεία/ Κτηνοτροφία
Additional information & references
Χρονολογία χρήσης
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Τα σταφύλια άρχιζαν να ωριμάζουν και να καταναλώνονται ως φρούτα μεταξύ της 20ης του Ιούλη (γιορτής του προφήτη Ηλία) και της 27ης Ιουλίου (γιορτής του Αγίου Παντελεήμονα). Αυτά όμως θεωρούνταν ότι ήταν κατάλληλα και αρκετά ώριμα προς οινοποίηση όταν η ρώγα τους ήταν γυαλιστερού, διαφανούς χρώματος, αποσπόταν εύκολα από το τσμπί και έσκαζε με ελάχιστη πίεση. Πρωταρχική θέση στον τρύγο είχαν τα σταφύλια που προορίζονταν στην παραγωγή κουμανταρίας [κουμανταρία,η = παραδοσιακό γλυκό κόκκινο επιτραπέζιο κρασί από λιαστά σταφύλια] και του μοσχάτου. Η συγκομιδή για τα άλλα κρασιά άρχιζε, όπως και σήμερα τον μήνα Σεπτέμβριο, με εξαίρεση κάποιων περιοχών χωρίς ηλιοφάνεια, όπου επιβαλλόταν κάποια αναμονή και ο τρύγος γινόταν τον Οκτώβριο ή ακόμα και τον Νοέμβριο. Για τον τρύγο επιστρατεύονταν όλα τα μέλη της οικογένειας. Οι γείτονες πρόσφεραν επίσης τη βοήθειά τους (προσαντίσικα, δηλαδή με αντάλλαγμα τη βοήθεια που θα πρόσφεραν οι βοηθούμενοι όταν ο τρύγος θα έφτανε και στα αμπέλια των άλλων). Στις περιοχές με μεγάλη παραγωγή σταφυλιών απασχολούνταν και προσωπικό με ημερομίσθιο. Οι εργάτες που προέρχονταν από άλλες κοινότητες τρέφονταν και φιλοξενούνταν τα βράδια από τον ιδιοκτήτη των αμπελιών (Ιωνάς 2001, 89-90).
Βιβλιογραφικές αναφορές
Ιωνάς Ι. (2001), Τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Κύπρου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ΧΧΧVΙΙ, Λευκωσία. Μπαμπινιώτης Γ. (2005), Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Με σχόλια για τη σωστή χρήση των λέξεων. Ερμηνευτικό, Ορθογραφικό, Ετυμολογικό, Συνωνύμων-Αντιθέτων, Κυρίων Ονομάτων, Επιστημονικών Όρων, Ακρωνυμίων, Κέντρο Λεξικολογίας, Αθήνα.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Τόνια Ιωακείμ, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd