Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
βάρκα,η
Name - Usage
Additional information & references
Name - Usage
Περιγραφή Σκεύους / Εργαλείου
Η βάρκα για τον κάθε ψαρά ήταν το κύριο μέσο για εξάσκηση του επαγγέλματός του (Ιωνάς 2001, 218).
Κυπριακή Ονομασία
Ελληνική Ονομασία
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. αντιδάν. μεσν. < λατ. barca < *bārica < baris < αρχ. βᾶρις «πλοιάριο», δάνειο αιγυπτιακής προελ., πβ κοπτ. bari (Μπαμπινιώτης 2005, λήμμα βάρκα,η, 347)
Τρόπος Χρήσης
Αλιεία
Additional information & references
Χρονολογία Χρήσης
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Συνήθως, η βάρκα ήταν κατασκευασμένη από ειδικό καραβομαραγκό, ο οποίος είχε το εργαστήρι του κοντά στους όρμους και τα λιμάνια. Η βάρκα κατασκευαζόταν στις διαστάσεις που επιθυμούσε ο ψαράς, ο οποίος βρισκόταν σε ένα συνεχή διάλογο με τον καραβομαραγκό και συναδέλφους του. Οι σχέσεις τεχνίτη και ψαρά ήταν πάντα τέλειες, αφού μεταξύ τους υπήρχε μια συνεχής συνεργασία, όχι μόνο για την κατασκευή, αλλά και για τη συντήρηση της βάρκας. Η σημασία που απέδιδαν οι ψαράδες στη συντήρηση της βάρκας ήταν μεγάλη και ανάλογη με τους κινδύνους που εγκυμονούσε κάθε έξοδος τους στη θάλασσα. Κάθε ένα ή δύο χρόνια, η βάρκα έπρεπε να τραβηχτεί έξω για να επισκευαστεί. Όλα τα σάπια ξύλα έπρεπε να αντικατασταθούν και, αφού γινόταν το καλαφάτισμα με μαύρη πίσσα, η βάρκα θα μπογιατιζόταν για να την καμαρώνουν όσοι περαστικοί θα την έβλεπαν δεμένη στο λιμενοβραχίονα του λιμανιού ή γερμένη την ακρογιαλιά του όρμου (Ιωνάς 2001, 218).
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Ιωνάς Ι. (2001), Τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Κύπρου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ΧΧΧVΙΙ, Λευκωσία. Μπαμπινιώτης Γ. (2005), Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Με σχόλια για τη σωστή χρήση των λέξεων. Ερμηνευτικό, Ορθογραφικό, Ετυμολογικό, Συνωνύμων-Αντιθέτων, Κυρίων Ονομάτων, Επιστημονικών Όρων, Ακρωνυμίων, Κέντρο Λεξικολογίας, Αθήνα.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Τόνια Ιωακείμ, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd