Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
χελλίμπουρι,το
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Πιθανόν η ονομασία αυτή να προέρχεται από την τουρκική φράση χαλλούμ μπουρέκ (σ.σ. ή καλύτερα χελλίμ μπουρέκ), που σημαίνει πουρέκκι του χαλλουμιού (Μαυροκορδάτος 2003, 307).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Μέθοδος Επεξεργασίας
«Κόφκεις κρομμύθκια, τηανίζεις τα, ψήννουνται, αφήννεις τα λλίον τζιαι κρυανίσκουν [να κρυώσουν]. Έσιεις το χαλλούμιν τριμμένον έτοιμον, τζι ανακατώννεις το με τα κρομμύθκια τζιαι βάλλεις τζιαι λλίην κανέλλαν. Αννοίεις το ζυμάριν, γεμώννεις τες τζιαι ψήννεις τες στην νησκειάν πάνω στην σάτζιην [μεταλλικό σκεύος με ημισφαιρικό περίπου σχήμα]»(Μαυροκορδάτος 2003, 307).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Σε μια άλλη εκδοχή, από μαρτυρία κατοίκου του Δικώμου, το χελλίμπουρι περιέχει κιμά αντί χαλλούμιν και μπορεί να γίνει είτε τηγανητό είτε στη σάτζην (Μαυροκορδάτος 2003, 397).
Βιβλιογραφία
Μαυροκορδάτος Γ. Ι. (2003), Δίκωμο: Το χθες και το σήμερα, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Σάββας Πολυβίου, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd