Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
αγριοκαρδαμούδα,η - πουντζ̆ίν (πουντζίν) του βοσκού,το
Άγριο χόρτο.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
αγριοκαρδαμούδα, καψέλλα «Είναι διετές, ποώδες, χνουδωτό φυτό. Η ρίζα του προχωρά βαθιά στο έδαφος. Τον πρώτο χρόνο, στην κορυφή της εμφανίζεται ο ρόδακας των κατώτερων φύλλων, που είναι επιμήκη, οδοντωτά, με μίσχο. Τα επόμενα φύλλα είναι άμισχα, έχουν δυο φαρδιά φυλλάρια στη βάση τους και σχηματίζουν λοβούς. Το δεύτερο χρόνο ξεπροβάλλουν οι όριοι ανθοφόροι βλαστοί του, που διακλαδίζονται και μπορεί να φτάσουν τα 50 εκ. ύψος. Τα άνθη βγαίνουν πολλά μαζί σε τσαμπιά, είναι πολύ μικρά, λευκά ή ελαφρά ρόδινα, με μακριούς ποδίσκους. Οι καρποί του φυτού είναι καρδιόσχημοι, πιεσμένοι, πράσινοι, με πολυάριθμα ωοειδή, καφεκίτρινα σπέρματα. Το φυτό μπορεί να δώσει από 2 μέχρι 4 γενιές το χρόνο, ανθίζει και καρποφορεί από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο. Για την ανάπτυξή του χρειάζεται πολύ ήλιο» (Παπούλιας 2006, 30-31).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. Το όνομα του γένους (Capsella) οφείλεται στους χαρακτηριστικούς καρπούς της, οι οποίοι μοιάζουν με τα πουγγιά των ιερωμένων της Αναγέννησης (Παπούλιας 2006, 30-31). Επιστημονική ονομασία: Capsella bursa-pastoris/Brassicaceae (Παπούλιας 2006, 30-31)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συλλογή
Μέθοδος Επεξεργασίας
Χρησιμοποιείται σε σαλάτες, ως έκχυμα, τσάι (Σαββίδης 1999,12-13).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
«Περιέχει βιταμίνες A, B, C, K, ακετυλχολίνη, χολίνη, αδονιτόλη, αραβινόζη, αργινίνη, ασβέστιο, σίδηρο, φωσφόρο, κάλιο, κιτρικό οξύ, επίσης διοσμίνη, που θρομβώνει το αίμα» (Παπούλιας 2006, 30-31).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι στρατιώτες την έβαζαν στις πληγές τους για να τις γιατρέψουν (Παπούλιας 2006, 30-31).
Βιβλιογραφία
Παπούλιας Θ. (2006), Τα Άγρια Φαγώσιμα Χόρτα του Βουνού και του Κάμπου, Ψύχαλος, Αθήνα. Σαββίδης Λ. (1999), Αγριόχορτα που τρώγονται: Από τη χλωρίδα της Κύπρου, Print today, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Κυριακή Παντελή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd