Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
αγγούρι(ν),το
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
αγγούρι Ο επιμηκής και κυλινδρικός καρπός της αγγουριάς, με άσπρη ή πρασινωπή σάρκα, τραγανή και δροσιστική (Μπαμπινιώτης 2005, λήμμα αγγούρι,το, 51)
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < μεσν. ἀγγούριν < ἀγγούριον, υποκ. τού ἄγγουρος < ἄγουρος, επειδή η σάρκα του καρπού τρώγεται άγουρη, με πρασινωπό χρώμα. Κατ' άλλη άποψη η λέξη ανάγεται στο αραβ. agur (Μπαμπινιώτης 2005, λήμμα αγγούρι,το, 51). Επιστημονική ονομασία: Cucumis sativus/Cucurbitaceae (Γεννάδιος 1914, 761) πληθ. τα αγγούρκα υποκ. το αγγουρού(δ)ιν, πληθ. τα αγγουρούδκια Το φυτό ονομάζεται αγγουρκά, πληθ. οι αγγουρκές (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα αγγούριν,το, 49) Ο Ξενοφών Π. Φαρμακίδης σημειώνει ότι το αγγούριν ονομάζεται και δροσινόν κατ' ευφημισμόν. Οι χωρικοί απέφευγαν να το ονομάζουν αγγούρι λόγω της ομοιότητάς του με το ανδρικό μόριο. Κάθε φορά που αναγκάζονταν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη αγγούρι, τη συνόδευαν με τις λέξεις «με συμπάθκειον», π.χ. «με συμπάθκειον αγγούρκα». Ονομάστηκε δροσινόν, διότι συγκρατεί τη δροσερότητά του (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα δροσινόν,το, 62).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συστηματική καλλιέργεια
Μέθοδος Επεξεργασίας
Καταναλώνεται ωμό, μόνο του ή σε σαλάτες (Γεννάδιος 1914, 761). Επίσης, τρώγεται διατηρημένο σε ξίδι (Μπαμπινιώτης 2005, λήμμα αγγούρι,το, 51).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Η Χλώρακα της Πάφου, ήταν ένα χωριό που φημιζόταν για τα αγγούρια του. Κατά τη δεκαετία του 1960, οι κάτοικοι της Χλώρακας, πρωτοπόροι, κατασκεύασαν τα γυάλινα θερμοκήπια, καταφέρνοντας να παράγουν και τον χειμώνα αγγούρια. Τα αγγούρια της Χλώρακας έγιναν τότε γνωστά ανά την Κύπρο. Δεν έμοιαζαν με τα σημερινά αγγουράκια. Ήταν μεγάλα σε μέγεθος και στραβά. Οι Χλωρακιώτες βέβαια, προσπαθούσαν να παράξουν ίσια αγγούρια, τσαπίζοντας το έδαφος συχνά, ώστε να αποτρέπουν την παραμόρφωση του σχήματός τους (Η Εφημερίδα της Χλώρακας, «Αγγούρια της Χλώρακας»). Σήμερα, η κύρια ποικιλία αγγουριών που καλλιεργείται στην Κύπρο, παράγει αγγούρια μικρά, 15 εκ. περίπου και βάρους 150 γραμ. (Malliotis-Cyprus, «Αγγούρι (Cucumis sp. - Family Cucurbitaceae)»).
Βιβλιογραφία
Γεννάδιος Π. Γ. (1914), Λεξικόν φυτολογικόν: Περιλαμβάνον τα ονόματα, την ιθαγένειαν και τον βίον υπερδεκασχιλίων φυτών, εν οις και τα λόγω χρησιμότητος ή κόσμου καλλιεργούμενα, των οποίων περιγράφονται και η ιστορία, η καλλιέργεια, τα προϊόντα και αι νόσοι, Εκ του Τυπογραφείου Παρασκευά Λεωνή, Εν Αθήναις. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία. Μπαμπινιώτης Γ. (2005), Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Με σχόλια για τη σωστή χρήση των λέξεων. Ερμηνευτικό, Ορθογραφικό, Ετυμολογικό, Συνωνύμων-Αντιθέτων, Κυρίων Ονομάτων, Επιστημονικών Όρων, Ακρωνυμίων, Κέντρο Λεξικολογίας, Αθήνα. Διαδικτυακές πηγές: Η Εφημερίδα της Χλώρακας, «Αγγούρια της Χλώρακας», https://chlorakasefimerida.blogspot.com. Malliotis-Cyprus, «Αγγούρι (Cucumis sp. - Family Cucurbitaceae)», http://www.filagrogroup.com/cgibin/hweb?-A=104&-V=malproducts.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Κυριακή Παντελή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd