Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
ασ̆ινός (ασινός),ο
Ο αχινός.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
αχινός Πρόκειται για θαλάσσιο ζώο. «Υπάρχουν αρκετά είδη αχινών στα νερά των κυπριακών θαλασών, όπου ζουν σε μεγάλους αριθμούς κοντά στις ακτές... Ο αχινός δεν έχει κεφάλι. Το σώμα του είναι σφαιρικό κι η συνηθισμένη διάμετρός του, ανάλογα με το είδος, είναι 3,5 μέχρι 12 εκατοστόμετρα. Γύρω-γύρω φέρει αγκάθια σε κέλυφος από ασβεστολιθικές πλάκες. Η μασητική συσκευή, που εξέχει, αποτελείται από 5 ισχυρά δόντια, είναι δε γνωστή σαν λυχνάρι του Αριστοτέλη επειδή θυμίζει κάπως τους φανούς των αρχαίων. Το χρώμα του εξαρτάται από το είδος και κατά πόσο είναι ζωντανός ή νεκρός. Αρχίζει από το μαύρο και φθάνει μέχρι το καστανό, πράσινο, βιολετί, σε διάφορους τόνους. Συνήθως ο αχινός ζει στους βράχους και σε βραχώδεις βυθούς. Μετακινείται βασικά με τους βαδιστικούς ποδίσκους και τ’ αγκάθια του, τα οποία χρησιμοποιεί για αμυντικούς σκοπούς. Τρέφεται με μικρά θαλάσσια ζώα, χόρτα και φύκια [...] Είναι γεμάτος με αυγά με τη γέμιση του φεγγαριού, δηλαδή όταν είναι πανσέληνος» (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 3, λήμμα ασ΄ινός,ο, 13-14).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. μεσν. < αρχ. ἐχῖνος (Μπαμπινιώτης 2005, λήμμα αχινός,ο, 333) πληθ. ασ̆ινοί (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα ασ̆ινός,ο, 133)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Αλιεία
Μέθοδος Επεξεργασίας
Καταναλώνεται ωμός (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 3, λήμμα ασινός, 13-14).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Καταναλώνονται με κουταλάκι από το κέλυφος οι πέντε ωοθήκες του, χρώματος πορτοκαλί προς κίτρινο, ωμές με λεμόνι. Ο μαύρος αχινός, καθώς και οι νεκροί αχινοί δεν καταναλώνονται (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 3, λήμμα ασ΄ινός,ο, 13-14).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Αλιεύεται με το χέρι, μαχαίρι ή καμάκι. Πιάνεται και στα δίχτυα των ψαράδων (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 3, λήμμα ασ΄ινός,ο, 13-14). Ο σπασμένος αχινός χρησιμεύει ως δόλωμα για την αλιεία του γύλου με το σκαρίδι, αλλά και για την προσέλευση ψαριών για ψάρεμα με το καλαμίδι (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 3, λήμμα ασ΄ινός,ο, 13-14).
Βιβλιογραφία
Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία. Μπαμπινιώτης Γ. (2005), Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Με σχόλια για τη σωστή χρήση των λέξεων. Ερμηνευτικό, Ορθογραφικό, Ετυμολογικό, Συνωνύμων-Αντιθέτων, Κυρίων Ονομάτων, Επιστημονικών Όρων, Ακρωνυμίων, Κέντρο Λεξικολογίας, Αθήνα. Παυλίδης Α. (επιμ.) (1985), Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 3, Φιλόκυπρος, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Κυριακή Παντελή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd