Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
αϊράνιν,το
Δροσιστικό ποτό από γιαούρτι.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
αϊράνι Πρόκειται για νερωμένο ξυνόγαλο, στο οποίο προστίθεται δυόσμος και αλάτι (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 1, λήμμα αϊράνι,το, 279; Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Αϊράνι, 22).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < τουρκ. ayran [βουτυρόγαλα] (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 1, λήμμα αϊράνι,το, 279; Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Αϊράνι, 22)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Άλλο
Μέθοδος Επεξεργασίας
Παρασκευάζεται με 6 μέρη γιαουρτιού και 4 μέρη άλμης. Συνήθως τοποθετούνται και φύλλα δυόσμου. Σερβίρεται παγωμένο (Οικονομίδης 2004, 91)
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Πουλιόταν παγωμένο τα καλοκαίρια στους δρόμους από πλανώδιους πωλητές μέχρι και τα μέσα του 20ού αι. Πλέον διατίθεται σε υπεραγορές και μπακάλικα (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 1, λήμμα αϊράνι,το, 279). Μέχρι τα μέσα του 20ού αι., που δεν κατασκευαζόταν πάγος τεχνητά, μετέφεραν πάγο μέσα σε σακκούλες από το Τρόοδος στη Λευκωσία και τον έθαβαν πολύ βαθιά, σε σκιερά μέρη, όπου διατηρούνταν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι για αξιοποίηση στο πάγωμα του αϊρανιού (και για άλλους σκοπούς).
Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία. Οικονομίδης Σ. (2004), Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Κύπρου με ιδιαίτερη αναφορά στο τυρί χαλλούμι, Οργανισμός Κυπριακής Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας, Λευκωσία. Παυλίδης Α. (επιμ.) (1984), Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 1, Φιλόκυπρος, Λευκωσία. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Κυριακή Παντελή, Αργυρώ Ξενοφώντος, Τόνια Ιωακείμ
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd