Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Γλυτζιστά τζοιλανιώτικα
Το γλυκό αυτό φτιαχνόταν παλαιότερα σε αρραβώνες, αλλά και κατά τις Απόκριες. Εξακολουθεί να παρασκευάζεται μέχρι και σήμερα.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Έδεσμα από τηγανητές και σιροπιαστές ζυμαρένιες λωρίδες. Η συνταγή προέρχεται από το χωριό Κοιλάνι της Λεμεσού.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη: 2 φλιτζάνια αλεύρι φαρίνα 1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ½ φλιτζάνι λάδι 3/4 φλιτζανιού χλιαρό νερό (ή όσο σηκώσει) Λίγο αλάτι Για το σιρόπι: 2 φλιτζάνια ζάχαρη ½ φλιτζάνι νερό 1 ξύλο κανέλας Λίγα γαρύφαλλα σωστά (ολόκληρα) 1 κουταλιά χυμός λεμονιού 1 κουταλιά ανθόνερο Λίγο σησάμι Κανέλα Λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση Συνταγής
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε να βράσουν για 3΄. Όταν είναι έτοιμο το σιρόπι, το αφήνουμε να κρυώσει. Βράζουμε ελαφρά το σησάμι σε νερό με λίγο λεμόνι και το βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσει. Ρίχνουμε σε ένα μπολ και τα δύο είδη αλευριού. Προσθέτουμε το αλάτι και το λάδι και ρυζιάζουμε (τρίβουμε με τα δάχτυλα). Ρίχνουμε λίγο-λίγο το νερό και ζυμώνουμε για να σχηματιστεί ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10΄. Φτιάχνουμε μικρές πιτούλες και με τον πλάστη τις ανοίγουμε σε πολύ λεπτό φύλλο, προσθέτοντας αν χρειαστεί και αλεύρι. Κόβουμε το φύλλο σε λεπτές λωρίδες και τις ταχτοποιούμε τη μία πλάι στην άλλη, ανά πέντε. Παίρνουμε τις άκρες των λωρίδων και τις πιέζουμε να ενωθούν μεταξύ τους, στρίβοντάς τις ελαφρά. Τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι, σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τα γλυτζιστά στο σιρόπι και μετά τα βγάζουμε σε πιάτο. Τα πασπαλίζουμε με κανέλα και σησάμι. (Κυπρούλα Γεωργίου, Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Τηγάνισμα. Σιρόπιασμα.
Σχόλια Συνταγής
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να φτιάξουμε το σχήμα των γλυτζιστών. Τα γλυτζιστά διατηρούνται μέχρι και 1 μήνα. (Κυπρούλα Γεωργίου, Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014)
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγραφή: Κυπρούλα Γεωργίου (12 ετών, μαθήτρια του Γυμνασίου Ύψωνα) από αφήγηση της μητέρας της. Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd