Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Γερούθκια (γλυκόν του τηανιού)
Τα μικρά κομμάτια τηγανητής ζύμης σερβίρονται με χαρουπόμελο. Η συνταγή προέρχεται από την κατεχόμενη Βαρίσια της περιοχής Μόρφου (επαρχία Λευκωσίας).
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Μικροί γέροι (γλυκό του τηγανιού). Είδος τηγανίτας με σιρόπι.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Το ίδιο έδεσμα απαντάται και με την ονομασία λαλαγγούθκια, που φαίνεται ότι προέρχεται από τη λέξη λαγαρός δηλ. χαλαρός, και μάλλον οφείλεται στη χαλαρή ζύμη με την οποία παρασκευάζονταν (Σαμαράς 1992, 83-86). Στις πεδινές περιοχές λέγονταν και "κοτζιάκαρες" (Κυπριανού 1974, 295).
Υλικά Συνταγής
½ ποτήρι αλεύρι που φουσκώνει ½ ποτήρι νερό 2 κουταλιές σούπας ροδόσταγμα (ανθόνερο) Χαρουπόμελο
Εκτέλεση Συνταγής
Κτυπούμεν το αλεύρι με το νερό ώσπου να γίνει χυλός. Βάλλουμε ροδόσταγμα τζιαι ανακατώνουμε. Βάλλουμεν το λάδι να βράσει. Πιάννουμε 1 κουτάλι σούππας τζαι πιάνουμε μείγμα για να σύρουμε στο τηάνι. Τα αφήνουμεν να ροδοκοκκινίσουν τζαι φκάλλουμεν τα. Σύρνουμεν πουπάνω χαρουπόμελο ή μέλι. (Μαρίνα Γιάννη, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Τηγάνισμα. Μέλωμα με χαρουπόμελο.
Σχόλια Συνταγής
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Κυπριανού, Χρ. Σ. (1974). "Τροφαί του χωριού Τσακκίστρα της Κύπρου", Λαογραφία, ΚΘ΄(ΧΧΙΧ). Σαμαράς, Π. Μ. (1992). "Παραδοσιακές τροφές από ζυμάρι", Λαογραφική Κύπρος, 22(42), 83-86. Καταγραφή: Μαρίνα Γιάννη (16 ετών, μαθήτρια του Λυκείου Λινόπετρας) από αφήγηση της Μηλιάς Χριστοδούλου (59 ετών, Λινόπετρα, Λεμεσός). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd