Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
ζαμπούρα - μαρταγγούρα,η - κρεατοκόλοκον,το
Είδος κολοκύθας.
Name - Usage
Additional information & references
Name - Usage
Περιγραφή Σκεύους / Εργαλείου
Πρόκειται για είδος κολοκύθας. Η Ευγενία Πέτρου-Ποιητού σημειώνει ότι η μαρταγγούρα είναι κρεατοκόλοκο, όπου έβαζαν τα βερκά για τα αμπελοπούλια (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Μαρταγγούρα, 84).
Κυπριακή Ονομασία
Ελληνική Ονομασία
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. κρεατοκόλοκον < κρέας + κόλοκος (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Κρεατοκόλοκο, 71). μαρταγγούρα < Μάρτης + αγγούρι (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Μαρταγγούρα, 84) μαρταγγούρκα < μαρταούλια, κατά παρετυμ. προς τα αγγούρκα (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα μαρταγγούρκα,τα, 274) Σύμφωνα με τον Γιώργο Μαυροκορδάτο τη ζαμπούρα την έκοβαν, την κρέμαγαν και έβαζαν μέσα τα κουτάλια και τα πιρούνια (Μαυροκορδάτος, 304). Η Ευγενία Πέτρου-Ποιητού σημειώνει στην έκδοσή της «Από πού κρατάει η σκούφια τους» ότι κρεατοκόλοκον είναι κολοκύθη μακρουλή ειδική για γέμιση (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Κρεατοκόλοκο, 71), όπως και ο Ξενοφών Π. Φαρμακίδης, ο οποίος επισημαίνει στο Γλωσσάριο του πως η κριατοκολόκα είναι ο καρπός της κριατοκολοτζ̆ιάς και τον μεταχειρίζονται προς κατασκευή ντολμάδων (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα κριατοκολοτζ̆ιά,η, 169). Ζαμπούρα ονομάζεται στη Μύρτου [κοινότητα της επαρχίας Κερύνειας] και παράγεται από το ιταλ. ζάμπα για το παρεμφερές του σχήματος προς τη ζάμπαν, κνήμην. Στην Καρπασία καλείται μαρταγκούρα,η (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα ζαμπούρα,η, 460).
Τρόπος Χρήσης
Αποθήκευση / Συντήρηση
Additional information & references
Χρονολογία Χρήσης
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία. Μαυροκορδάτος Γ. Ι. (2003), Δίκωμο: Το χθες και το σήμερα, Λευκωσία. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Σάββας Πολυβίου, Αργυρώ Ξενοφώντος, Τόνια Ιωακείμ
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd