Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
ζιζίμπριν - τζιτζίβριν,το
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για το αρωματικό φυτό ζιγγίβερις [Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα ζιζίμπριν,το, 382; Γιαγκουλλής 2009, λήμμα ζιζίμπριν - τζιτζίβριν,το, 157), πιπερόριζα (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα ζιζίμπριν - τζιτζίβριν,το, 157)
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. μτγν. ζιγγίβερις, γαλλικό gingembre (λατ. zingiber) (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα ζιζίμπριν - τζιτζίβριν,το, 157) Σύμφωνα με τον Ιωάννη Ερωτοκρίτου, η λέξη ζιγγίβερις είναι ελληνική, αλλά έχει ανατολική καταγωγή. Από την ελληνική προήλθε η λατ. zingiber , η γαλλ. gingembre και η αγγλ. ginger (Κυπρή 1989, λήμμα ζιζίμπριν,το, 405).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συλλογή
Μέθοδος Επεξεργασίας
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Σε μερικά χωριά της επαρχίας Λεμεσού κάπνιζαν την λεχώνα με διάφορα αρωματικά όπως ζιζύμπριν και κύμινο, τα οποία κοπάνιζαν προηγουμένως για να μην την πιάνει το μάτι.(Πρωτοπαπά Κ, 2009, σελ. 233, 424)
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
«Μετά το μπάνιο η μαμμή έκανε εντριβές της λεχώνας με διάφορα αρωματικά. Κοπάνιζε ζιζύμπριν και την έτριβε, μερικές φορές αναμεμειγμένο με μαστίχα και κανέλα» (Πρωτοπαπά 2009, 233, 424). Η αρωματώδης ρίζα της ζιγγιβάρεως χρησιμοποιούνταν στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και στη φαρμακευτική (Κυπρή 1989, λήμμα ζιζίμπριν,το, 405).
Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1989), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Γ΄, Γλωσσάριον Ιωάννου Ερωτοκρίτου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XIV, Λευκωσία. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία. Πρωτοπαπά Κ. (2009), Τα έθιμα της γέννησης στην παραδοσιακή κοινωνία της Κύπρου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XLIX, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Δήμητρα Ζαννέτου, Στάλω Λαζάρου, Τόνια Ιωακείμ, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd