Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Τυροκομείο-Αλλαντοποιείο (Αγλαντζιάς)
Location Description
Additional information & references
Location Description
Περιγραφή Χώρου Παρασκευής και Διάθεσης
Ο Ιπποκράτης Βεροπλίδης ίδρυσε μεγάλο τυροκομείο στην Αγλαντζιά. Για το σκοπό αυτό είχε τύχει και εκπαίδευσης στην Αίγυπτο. Καθημερινά επεξεργαζόταν 4.000 οκάδες γάλα που συγκέντρωνε τόσο από την Αγλαντζιά όσο και από άλλες γειτονικές προς αυτή περιοχές (Γέρι, Λατσιά, Τράχωνα). Τη δραστηριότητα αυτή ο Βεροπλίδης ανέπτυξε μεταξύ των ετών 1905-1910. Μετά τον Απρίλιο όταν ο καιρός άρχιζε να γίνεται πιο ζεστός, επειδή δεν υπήρχαν ψυγεία για να συντηρηθεί το τυρί αλλά και γιατί την εποχή αυτή λιγόστευε το γάλα, ο Βεροπλίδης ασχολείτο με την αλλαντοποιεία. Κατασκεύαζε κυρίως παστουρμά, σαλάμια, χοιρομέρια και μουρτατέλλα χρησιμοποιώντας βοδινό και καμηλίσιο κρέας. Τα προϊόντα αυτά εξήγαγε στην Αίγυπτο. Το τυροκομείο απασχολούσε τρία άτομα ενώ το αλλαντοποιείο γύρω στα 15-20 άτομα. Ο Βεροπλίδης πέθανε πολύ νέος το 1918, όμως το τυροκομείο συνέχισε να λειτουργεί μέχρι το 1933 κάτω από τη διεύθυνση της συζύγου του, Αθηνάς Χ΄Χαραλάμπους.
Κυπριακή Ονομασία
Ελληνική Ονομασία
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Στο βιβλίο του Σάββα Κ. Ξυστούρη, "Η Κωμόπολη της Λύσης", δίνεται μια άλλη λέξη για το τυροκομείο, η λέξη κασσαρία. Σ.,Κ., Ξυστούρης,σελ.296
Βιβλιογραφία
Δήμος Αγλαντζιάς (1990), Αγλαντζιά: διά μέσου των αιώνων, Λευκωσία Σ., Κ. ,Ξυστούρης, (1980),Η Κωμόπολη της Λύσης, Ιστορική,Κοινωνική, Γεωργική και Λαογραφική Επισκόπηση, Λευκωσία-Κύπρος.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Ελένη Χρίστου, Τόνια Ιωακείμ
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd