Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Γλυκό κολοκούι
Το γλυκό αυτό έχει συνήθως το χαρακτηριστικό σχήμα σούστας (ελατηρίου), που δημιουργείται με τη χρήση ειδικού εργαλείου κατά το κόψιμο του κολοκυθιού.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Γλυκό του κουταλιού κολοκύθι.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 1 κιλό ζάχαρη 1 κιλό κολοκύθι Λεμονάδα Νερό Εκδοχή Β΄ 1 κιλό κολοκύθι (ειδικό για γλυκό) 2 κιλά ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1/2 ποτήρι ασβέστη 1 φλιτζανάκι χυμό λεμονιού (λεμονάδα) Κιούλι (αρμπαρόριζα) ή βανίλια 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Παίρνουμε το κολοκύθι, το καθαρίζουμε και το κόβουμε κομμάτια για να πάρουν το σχήμα τους. Τα βάζουμε στη λεμονάδα για μισή ώρα. Τα βγάζουμε από τη λεμονάδα. Όση ώρα έχουμε το κολοκύθι στη λεμονάδα φτιάχνουμε το σιρόπι. Για να το φτιάξουμε βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό μέχρι να μελώσουν. Όταν βγάλουμε το κολοκύθι από τη λεμονάδα το βάζουμε μέσα σ’ ένα μπουκάλι με το σιρόπι και το κλείνουμε. (Μαρία Βρόντη, 63 ετών, Κυπερούντα) Εκδοχή Β΄ Καθαρίζουμε το κολοκύθι και το κόβουμε σε μικρά τετράγωνα ή τρίγωνα κομμάτια ή χρησιμοποιούμε το ειδικό εργαλείο. Τα βάζουμε σε λεκάνη με ασβεστόνερο και τα αφήνουμε για 4-5 ώρες. Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βράζουμε μέχρι να ψηθούν καλά. Καθώς ψήνονται αλλάζουμε 2-3 φορές το νερό τους. Όταν πέφτουν από τη βελόνα είναι έτοιμα. Τα κρυώνουμε και τα αφήνουμε για 2 ώρες περίπου σε νερό παγωμένο με το χυμό λεμονιού (λεμονάδα) για να γίνουν τραγανά. Τα στραγγίζουμε, τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα και τους ρίχνουμε από πάνω τη ζάχαρη και το νερό για να κατεβάσουν το ζουμί τους για 3-4 ώρες. Τα βάζουμε στη φωτιά να κοχλάσουν για 15 περίπου λεπτά. Την επόμενη μέρα βράζουμε ξανά το γλυκό και προσθέτουμε το κιούλι. Ξαφρίζουμε και αφήνουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε και τις 2 κουταλιές χυμό λεμονιού. Γεμίζουμε τα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε για 3 λεπτά. (ΥΓΦΠΠ 2009, 18)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο. Δέσιμο με σιρόπι.
Σχόλια Συνταγής
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2009). Παραδοσιακά γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Προφορική μαρτυρία: Μαρία Βρόντη, 63 ετών, Κυπερούντα (βλ. Κούρρη, Π. και Λαζάρου, Σ. (επιμ.) (2007). Παραδοσιακές συνταγές του χωριού Κυπερούντα, Αδημοσίευτα στοιχεία).
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου, Στάλω Λαζάρου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd