Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Παρασκευή τερατσόμελου (χαρουπόμελου)
Περιγράφεται η παρασκευή του τερατσόμελου αλλιώς μαυρόμελου ή χαρουπόμελου
Description
Additional information & references
Description
Περιγραφή τεχνικής
Παίρνανε ένα κοφίνι και μέσα βάζανε τα πιο εκλεχτά και πιο διαλεχτά χαρούπια. Ρίχνανε μπόλικο νερό να ξεπλυθoύν. Στη συνέχεια άρχιζε το κουπάνισμα. Πάνω σε μια πέτρα, τα κουπανιούσαν με μια άλλη πέτρα. Μετά τα έριχναν μέσα σε μια μεγάλη ξύλινη γούρνα (λεκάνη) ή σ’ ένα μεγάλο χαρτζιήν (μια μεγάλη χάλκινη χύτρα) πάνω σε πέτρινη βάση, που είχανε φυσικά ρίξει πιο πριν μπόλικο νερό. Άφηναν εκεί τα σπασμένα τεράτσια (χαρούπια) 3-4 μέρες να φουσκώσουν καλά στο νερό. Μετά βάζανε στη φωτιά το χαρτζιήν, μέσα στο οποίο τοποθετούσαν ένα κοφίνι με τα σπασμένα χαρούπια. Έτσι ‘κουλιάζονταν’ (φούσκωναν) τα σπασμένα χαρούπια μέσα στο κοφίνι, ενώ ο χυμός παρέμενε μέσα στο Χαρτζιήν. Το κοφίνι είχε μέσα και μια κουρούκλα (ύφασμα) έτσι ώστε να κουλιάζεται ο χυμός που έβγαινε απ’ το κοφίνι και χυνόταν στο Χαρτζιήν. Στη συνέχεια σήκωναν την κοφίνα (κοφίνι) απ’ το χαρτζιήν αφήνοντας το ζουμί να βράσει καλά πάνω στη φωτιά. Αφού ζεσταινόταν καλά, ο xυμός έπηζε και γινόταν ωραίο μυρωδάτο Χαρουπόμελο. Το μέλι στη συνέχεια το ρίχνανε σε μεγάλες γυάλινες μποτίλιες ή σε πήλινους κούζους (κούζες). Πετάση Γ. (1992) 252-253.
Κυπριακή Ονομασία
Ελληνική ονομασία
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέθοδος Επεξεργασίας
Στην κατσαρόλα
Additional information & references
Χρονολογία χρήσης
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Το μέλι τρωγότανε αλειμμένο στο ψωμί ή ανακατεμένο με ταχίνι. Το Χαρουπόμελο ήτανε περιζήτητο κατά τη διάρκεια της Νηστείας του Σαρανταημέρου και του Πενηνταήμερου. Επίσης το χρησιμοποιούσανε στην κατασκευή μερικών γλυκών όπως ήταν τα τερτζιελλούδκια, που ήταν πολύ δημοφιλή μεταξύ των κατοίκων σαν γλυκό. Πετάση Γ. (1992) 253.
Βιβλιογραφικές αναφορές
Πετάση Γιώργου (1992) Η κωμόπολη της Κυθρέας : ιστορική, αρχαιολογική, πολιτιστική και λαογραφική επισκόπηση, Λευκωσία
Ερευνητής / Καταχωρητής
Ελένη Χρίστου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd