Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Καρύδκια
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Καρύδια
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Τα καρύδια ανήκουν στην οικογένεια Juglans regia L.
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συλλογή
Μέθοδος Επεξεργασίας
Συλλέγονταν και η καρυδόψιχα κοπανιζόταν για την παρασκευή γλυκών.
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Ο Αρχιμανδρίτης Κυπριανός καταγράφει πως στα ορεινά χωριά του νησιού καλλιεργούνταν καρύδια που με αυτά οι Κύπριες νοικοκυρές παρασκεύαζαν σουτζούκο (Αρχ. Κυπριανός, 1788) Τα καρύδια τρώγονταν από τους Κύπριους, νωπά ενώ με τη καρυδόψιχα παρασκεύαζαν γλυκά (Χατζηκυριάκου ΓΝ, 2007). Επιπλέον με τους ανώριμους πράσινους καρπούς της καρυδιάς, οι νοικοκυρές παρασκεύαζαν γλυκό καρυδάκι. Για τη παρασκευή του οι γυναίκες καθάριζαν και βύθιζαν το καρπό σε νερό για 7 ημέρες, έτσι ώστε να ξεπικρίσει και να μαυρίσει. Στη συνέχεια έβαζαν τα καρυδάκια σε ασβεστόνερο για 12 ώρες και τη επόμενη ημέρα αφού τα ξέπλεναν τα έβραζαν σε νερό μέχρι να ψηθούν και τα έριχναν σε χυμό λεμονιού για να γίνει το γλυκό τραγανό. Τέλος τα έβραζαν σε σιρόπι με κανέλα και γαρίφαλο για 3-4 ημέρες, μέχρι το σιρόπι να δέσει. Το γλυκό καρυδάκι φυλασσόταν σε γυάλινο βάζο και ήταν ιδανικό κέρασμα των φιλοξενούμενων με καφέ (ΥΓΦΠΠ, 2006)
Εορταστικές Περιστάσεις
Τα καρύδια μαζί με τα αμύγδαλα χρησιμοποιούνταν στο γαμήλιο τραπέζι. Προσφέρονταν με ποτό (Χατζηκυριάκου ΓΝ, 2007).
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Χειρωνάκτες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Για τα καρυδιά ο Ε. Pesaro(1563) έγραψε «στη Κύπρο τα έξι καρύδια στοιχίζουν ένα κουατρίνο». Ο Lusignan (1537- 1590) αναφέρει ότι στα ορεινά μέρη του νησιού παράγονται καρύδια (Χατζηκυριάκος ΓΝ, 2007). Το χόλιασμα, η βαφή γύρω από τα μάτια με την αιθάλη, αποταλούσε από παλιά κάτι σημαντικό τόσο στη ζωή των παιδίων όσο και των ενηλίκων κυρίως κοριτσιών. Το χόλιασμα το χρησιμοποιούσαν ως προφυλακτικό και θεραπευτικό μέσο αλλά και για καλλωπισμό. Ιδιαίτερος τρόπος για να πάρουν την χόλαν ήταν το κάψιμο του καρυδιού είτε ολόκληρου, είτε μόνον του φύλλου του ή μόνο της ψίχας.(Πρωτοπαπά Κ, 2009, σελ. 356, 361)
Βιβλιογραφία
Αρχιμανδρίτη Κυπριανού (1788) Ιστορία Χρονολογική της Νήσου Κύπρου, Εκδόσεις Παλιγγενεσίας, Λευκωσία , σελ. 363-9, επανέκδοση 1971. Χατζηκυριάκου ΓΝ. (2007) Αρωματικά και αρτυματικά φυτά στην Κύπρο. Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου , Λευκωσία. Υπουργείο Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος (2006) Παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες.Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Πρωτοπαπά Κ.(2009)’Εθιμα της γέννησης στην παραδοσιακή κοινωνία της Κύπρου,Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου,Λευκωσία,σελ.356, 361
Ερευνητής / Καταχωρητής
Δημητρίου Δήμητρα, Δήμητρα Ζαννέτου, Στάλω Λαζάρου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd