Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
ελιές τσακκιστές,οι
Πράσινες ελιές που για την παρασκευή τους τις χτυπούσαν (τις τσάκκιζαν) με πέτρα.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για πράσινες ελιές που για τη παρασκευή τους τις χτυπούσαν (τις τσάκκιζαν) με πέτρα.
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Ονομάζονται τσακκιστές, επειδή για τη παρασκευή τους τις τσακκίζουν, τις χτυπούν με πέτρα.
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συλλογή
Μέθοδος Επεξεργασίας
Στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν οι ελιές ήταν ακόμα πράσινες οι Κύπριοι μάζευαν μικρή ποσότητα ελιών για να παρασκευάσουν ελιές τσακκιστές (Χατζηκώστας 1995, 149-154). Για τη παρασκευή των τσακκιστών ελιών, οι γυναίκες τσάκκιζαν, χτυπούσαν με μια πέτρα τις ελιές, τις ξεπίκριζαν με νερό και χυμό λεμονιού για 6-8 ημέρες και στη συνέχεια τις διατηρούσαν σε άλμη (Υπουργείο Γεωργίας 2010, Διατήρηση ελιών, 3). Στο Δίκωμο, τις πράσινες ελιές τις μάζευαν για πρώτη φορά στις 15 Αυγούστου. Έκοβαν ελιές πράσινες, τις έσπαζαν και τους έβαζαν σκόρδο και κόλιανδρο (Μαυροκορδάτος 2003, 310). ** Για τη συνταγή των τσακκιστών ελιών, βλ. ελιές πράσινες τσακκιστές,οι στην κατηγορία Παραδοσιακές Συνταγές.
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Τις τσακκιστές ελιές τις σέρβιραν με ψιλοκομμένο σκόρδο, κόλιανδρο και ελαιόλαδο (Υπουργείο Γεωργίας 2010, Διατήρηση ελιών, 4). Το συνηθέστερο προσφάγι των αγροτών που βρίσκονταν στα χωράφια ήταν ψωμί με ελιές (Ιωνάς 2001).
Εορταστικές Περιστάσεις
Σήμερα σε όλες τις εορταστικές περιστάσεις στο κυπριακό τραπέζι βρίσκουμε ελιές (σχόλιο Δημητρίου Δήμητρα, 2011).
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Παιδιά, Χειρωνάκτες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
** Για την ελιά γενικά, βλ. το λήμμα ελιά,η στην κατηγορία Τρόφιμα. Για διάφορες άλλες παραλλαγές διατήρησης και κατανάλωσης ελιών, βλ. στην κατηγορία Τρόφιμα τα λήμματα: ελιές κουμνιαστές,οι και ελιές ξιδάτες,οι. Επίσης, στην κατηγορία Παραδοσιακές Συνταγές, βλ. τα λήμματα: ελιές μαύρες,οι και ελιές ξιδάτες,οι.
Βιβλιογραφία
Ιωνάς Ι. (2001), Τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Κύπρου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ΧΧΧVΙΙ, Λευκωσία. Μαυροκορδάτος Γ. Ι. (2003), Δίκωμο: Το χθες και το σήμερα, Λευκωσία. Υπουργείο Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2010), Διατήρηση ελιών και παρασκευάσματα από ελιές, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Χατζηκώστας Λ. (1995), «Η ελιά στο χωριό μου την εποχή του μεσοπολέμου», Λαογραφική Κύπρος 25,45, 149-154. Πηγή φωτογραφίας: «Ελιές τσακκιστές» (Γ. Γρούτας)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Δήμητρα Δημητρίου, Σάββας Πολυβίου, Πετρούλα Χατζηττοφή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd