Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Ψάρια παστά
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Συντηρημένα σε άλμη ψάρια
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Οι κονσέρβες ψαριών ονομάζονταν και ονομάζονται κουτσοτσάρτελλα από τους Κυπρίους, ανεξάτητα από το ψάρι που περιείχαν (Ξιούτας Π, 1978).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Αλιεία
Μέθοδος Επεξεργασίας
Τα ψάρια διατηρούνταν σε άλμη ή σε ξηρή άλμη.
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Η κατανάλωση συντηρημένων ψαριών σε άλμη ήταν διαδεμένη. Τέτοια ψάρια ήταν η λατζέρτα, η παλαμίδα, το σκουμπρί και ονομάζονταν ψάρια του βαρελιού. Ακόμα οι κάτοικοι του νησιού, κατανάλωναν ψάρια που ήταν συντηρημένα σε ξηρή άλμη όπως το ασσέλιν (χέλι), ο τσίρος, η τσαρτέλλα (σαρδέλα), η ρέγγα και η αντζούγια. Οι Κύπριοι συνήθιζαν και συνηθίζουν να καταναλώνουν ψάρια σε κονσέρβα με τα όσπρια (Ξιούτας Π, 1978).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Χειρωνάκτες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Ξιούτα Π. (1978) Κυπριακή λαογραφία των ζώων. Δημοσιεύματα του κέντρου επιστημονικών ερευνών XXXVIII, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Δημητρίου Δήμητρα
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd