Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Εργαλεία φούρνου μάντζιπα
Το φουρνόφκιoν: μακρύ κοντάρι με στρογγυλή μεταλλική πλάκα στη μια του άκρη για φούρνισμα και ξεφούρνισμα των ψωμιών.
Name - Usage
Additional information & references
Name - Usage
Περιγραφή Σκεύους / Εργαλείου
Η στρέφα ή ο ξύστρος: μικρή κωμοδρομίσιμη μεταλλική σπάτουλα με την οποία ξύνονταν οι σκάφες για να μαζευτούν τα απομεινάρια του ζυμαριού που ήταν κολλημένα στις επιφάνειές τους. Σήμερα χρησιμεύει στον καθαρισμό των ηλεκτρικών ζυμωτηριών. Η ζυγαριά: ζυγαριά για το ζύγισμα του ζυμαριού σε οκάδες κατά το κόψιμο για να μην είναι ελλιποβαρή ή υπέρβαρα τα ψωμιά. ΟΙ σκάφες: για το λιώσιμο του προζυμιού και το ζύμωμα του ζυμαριού. Οι μονοούππες: οι σανίδες που ονομάζονται και γουποσάνιδα με κoιλώματα για την εναπόθεση των ψωμιών πριν μπουν στο φούρνο. Το τσαττάλιν ή κατσούνιν: διχαλωτό μακρύ ξύλο με το οποίο σπρώχνονταν από το στόμιο μέσα στο φούρνο τα θαμνοειδή που χρησιμοποιούνταν για το πύρωμα. Το σιεροκόνταρον ή κονταρόξυλον: για άπλωμα των κάρβουνων που δημιουργούνταν από τα ξύλα κατά το πύρωμα σε όλη τη διάμετρο του δαπέδου του φούρνου. Ο σύρτης: μακρύ κοντάρι με πανί στο ένα του άκρο το οποίο έβρεχαν σε τενεκέ, και με αυτό τραβούσαν τα κάρβουνα και καθάριζαν το φούρνο πριν από το φούρνισμα των ψωμιών. Το φουρνόφκιoν: μακρύ κοντάρι με στρογγυλή μεταλλική πλάκα στη μια του άκρη για φούρνισμα και ξεφούρνισμα των ψωμιών. Το μουντίν: μακρύ κοντάρι με εγκάρσιο μεταλλικό έλασμα στο ένα άκρο για τράβηγμα και ξεχώρισμα των καρβούνων μετά το πύρωμα του φούρνου. Η γούρνα: πέτρινη γούρνα με νερό που είχε τη θέση της κοντά στο στόμιο του φούρνου και η οποία χρησίμευε στο σφουγγάρισμα του φούρνου με το σύρτη πρι ν το φούρνισμα. Με το νερό βρεχόταν το πανί που ήταν στερεωμένο στην άκρη του κονταρόξυλου για να μην καεί, όταν θα σκούπιζαν το δάπεδο του φούρνου.
Κυπριακή Ονομασία
Ελληνική Ονομασία
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Τρόπος Χρήσης
Παρασκευή Τροφίμων
Additional information & references
Χρονολογία Χρήσης
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Ιωνάς Ι (2001), Παραδοσιακά επαγγέλματα της Κύπρου, Κέντρο επιστημονικών ερευνών ΧΧΧVΙΙ, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd