Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Πορτοκαλάδα
Για την παρασκευή της πορτοκαλάδας χρησιμοποιείται χυμός από πορτοκάλια της ποικιλίας βαλέντσια. Βράζεται μαζί με ζάχαρη, σε ίση αναλογία.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Πορτοκαλάδα. Συμπυκνωμένος χυμός πορτοκαλιού.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Χυμός από πορτοκάλια ποικιλίας βαλέντσια Ζάχαρη (1 μέρος χυμού και 1 μέρος ζάχαρη)
Εκτέλεση Συνταγής
Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Τα στίβουμε, μετρούμε το χυμό, τον σουρώνουμε και τον τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με την ανάλογη ζάχαρη (1 ποτήρι χυμό και 1 ποτήρι ζάχαρη). Τα βάζουμε στην φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να ζεσταθούν (όχι να κοχλάσουν). Αφήνουμε την πορτοκαλάδα να γίνει χλιαρή και γεμίζουμε τα αποστειρωμένα μπουκάλια. Τα κλείνουμε και όταν κρυώσουν τελείως τα τοποθετούμε σε μέρος σκοτεινό και δροσερό. (ΥΓΦΠΠ 2009)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο. Διατήρηση με ζάχαρη.
Σχόλια Συνταγής
Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να ετοιμάσουμε και τη μανταρινάδα, αφού χρησιμοποιήσουμε μανταρίνια της ποικιλίας "Αρακαπά" (ΥΓΦΠΠ 2009).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2009). Χυμοποίηση φρούτων και λαχανικών, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd