Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Όσπρια κατά τη Βυζαντινή περίοδο
Όσπρια, καρποί των φυτών που ανήκουν στην οικογένεια των Leguminosae
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Όσπρια, καρποί των φυτών που ανήκουν στην οικογένεια των Leguminosae. Από τα γνωστά στους Κυπρίους όσπρια κατά την Βυζαντινή περίοδο υπήρξαν τα κουκιά, οι φακές, τα φασόλια, τα μπιζέλια ή πισάρια, τα ρεβίθια ή ερεβίνια, και το λαθούρι ή λαθύριον (Μότσιας 1998, σελ. 87).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συστηματική καλλιέργεια
Μέθοδος Επεξεργασίας
Πολλά από τα όσπρια τρώγονταν είτε ξηρά, είτε μαγειρεμένα (εκζεστοί, εξομματιζόμενοι). Σε καιρό νηστείας, πολλοί (και ιδίως οι μοναχοί) έτρωγαν τα κουκιά απλώς βρεγμένα, "βρεκτοί κόκκοι" (Κουκουλές 1952, σελ. 97). Η φάβα ή αλλιώς "φάβατα" γινόταν από ξηρά κουκιά, τα οποία βράζονταν μέχρι να λιώσουν (ή τα άλεθαν στον χειρόμυλο) και τα σέρβιραν με λάδι. Ο βυζαντινός ιατρός Ιωάννης Ακτουάριος (τέλη 13ου αι.) αναφέρει πως αποστρέφεται το φαγητό αυτό, χαρακτηρίζοντάς το ως "χείριστον έδεσμα" (Μότσιας 1998, σελ. 87).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Στο έργο του "Περί ενεργειών και παθών του ψυχικού κόσμου" ο ιατρός Ιωάννης Ακτουάριος αναφέρεται στις βλαβερές συνέπειες της συχνής κατανάλωσης καρπών όπως η φάβα ή το φασόλι, το οποίο ήταν γνωστό και ως "πρισκοκοίλης" (Κουκουλές 1952, σελ. 98, Μότσιας 1998, σελ. 87).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Εκτός από τα κουκιά και τη φάβα, επίσης δημοφιλή όσπρια στο Βυζάντιο υπήρξαν τα φασόλια (φασούλιν), η φακή (φακός), τα ρεβίθια (ερέβινθοι), και τα λουπινάρια. Τα βραστά λουπινάρια και η βραστή φακή μάλιστα, υπήρξαν τόσο αγαπημένα εδέσματα, που τα πουλούσαν ακόμη και στους δρόμους, χωρίς λάδι και αλάτι (Κουκουλές 1952, 98-99).
Βιβλιογραφία
J. Koder, 2005. "Η καθημερινή διατροφή στο Βυζάντιο με βάση τις πηγές", σελ. 17-30. Στο Δ. Παπανικόλα-Μπακιρτζή (επιμ. έκδ.), Βυζαντινών Διατροφή και Μαγειρείαι. Αθήνα: Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Φ. Κουκουλές, 1952. Βυζαντινών Βίος και Πολιτισμός. Τόμος Ε. Αθήνα. Χ. Μότσιας, 1998. Τι έτρωγαν οι Βυζαντινοί. Αθήνα: Εκδόσεις Κάκτος.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Αθανάσιος Βιώνης
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd