Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Γλυκό παττίχα
Εποχικής παρασκευής γλυκό του κουταλιού. Παρασκευάζεται το καλοκαίρι από τη φλούδα ενός ιδιαίτερα αγαπημένου, δροσιστικού φρούτου της εποχής.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Γλυκό του κουταλιού καρπούζι.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 1 κιλό χοντρή φλούδα καρπουζιού 2 κιλά ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1/2 ποτήρι ασβέστη 1 φλιτζανάκι χυμό λεμονιού (για τη λεμονάδα) Βανίλια ή κιούλι (αρμπαρόριζα) 2 κουταλιές χυμό λεμονιού Εκδοχή Β΄ 20 κομμάτια φλούδες καρπουζιού ½ κιλό ζάχαρη Βανίλια Λίγο λεμόνι Λίγο ασβέστη Εκδοχή Γ΄ 1 κιλό περίπου φλούδα καρπουζιού χοντρή (30-40 κομμάτια) 2 κιλά ζάχαρη 1 ποτ. ασβέστη 1 φλιτζάνι λεμόνι 2 φακελάκια βανίλια
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄: Καθαρίζουμε λεπτά την πράσινη φλούδα και αφαιρούμε καλά την κόκκινη ψίχα από μέσα ώστε να μείνει μόνο το άσπρο μέρος. Κόβουμε τις φλούδες σε τετράγωνα ή μπακλαβωτά κομμάτια. Διαλύουμε τον ασβέστη σε λεκάνη με νερό όσο που να καλύπττει τις φλούδες και τις αφήνουμε για 4-5 ώρες. Τις ξεπλένουμε πολύ καλά και τις βράζουμε για 10 λεπτά περίπου. Αλλάζουμε το νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να ψηθούν. Ρίχνουμε τις φλούδες σε παγωμένο νερό με το χυμό λεμονιού (λεμονάδα) για 2 ώρες, για να γίνουν τραγανές. Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε κατσαρόλα, ρίχνοντας από πάνω τη ζάχαρη και το νερό για να κατεβάσουν το ζουμί τους. Τις αφήνουμε για 3-4 ώρες μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Βράζουμε το γλυκό για 10 λεπτά περίπου και το αφήνουμε για την επόμενη μέρα. Βράζουμε το γλυκό μαζί με το κιούλι και το αφήνουμε να δέσει καλά. Προς το τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει ακόμα 1-2 βράσεις. Γεμίζουμε τα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε για 3 λεπτά. (ΥΓΦΠΠ 2009, 12) Εκδοχή Β΄ Καθαρίζουμε τα κομμάτια έτσι ώστε να μείνει μόνο το άσπρο από το καρπούζι. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη με ασβέστη και τα αφήνουμε για μια ώρα. Τα πλένουμε καλά, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και τα αφήνουμε μέχρι να ψηθούν. Όταν ψηθούν, αφαιρούμε το νερό και προσθέτουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη. Αφήνουμε 2-3 ώρες για να λιώσει η ζάχαρη. Βάζουμε το γλυκό στη φωτιά μέχρι να καταστηθεί και ταυτόχρονα προσθέτουμε το λεμόνι και τη βανίλια. (Ελευθερία Βαλανίδου, 48 ετών, Αγρίδια) Εκδοχή Γ΄ Καθαρίζουμε λεπτά την πράσινη φλούδα και κόβουμε τη φλούδα σε τετράγωνα κομμάτια ή καποιο άλλο σχήμα που επιθυμούμε. Πλένουμε καλά τις φλούδες και τις σκεπάζουμε με νερό. Ρίχνουμε μέσα το λεμόνι. Τις αφήνουμε από μισή έως μια ώρα στη λεμονάδα. Τις στραγγίζουμε, τις βάζουμε σε κατσαρόλα και ρίχνουμε πάνω τους τη ζάχαρη, ένα φλυτζανάκι νερό και μια κουταλιά λεμόνι. Αφήνουμε να λιώσει η ζάχαρη για 5-6 ώρες. Βράζουμε το γλυκό μέχρι να καταστηθεί. Βγάζουμε τον αφρό όταν είναι έτοιμο. Προσθέτουμε τη βανίλια και ακόμη ένα κουτάλι λεμόνι. Σερβίρεται παγωμένο. (Χαραλάμπους 2006, 303)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο. Δέσιμο με σιρόπι.
Σχόλια Συνταγής
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2009). Παραδοσιακά γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Χαραλάμπους, Π. (2006). Επτακώμη: από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα, Λάρνακα. Προφορική μαρτυρία: Ελευθερία Βαλανίδου, 48 ετών, Αγρίδια (βλ. Κούρρη, Π. και Λαζάρου, Σ. (επιμ.) (2007). Παραδοσιακές συνταγές του χωριού Κυπερούντα, Αδημοσίευτα στοιχεία).
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου, Στάλω Λαζάρου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd