Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Γλυκό σταφύλι
Παρασκευάζεται από την ποικιλία σουλτανίνα κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, πριν ωριμάσουν εντελώς τα σταφύλια.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Γλυκό σταφύλι.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
20 ποτήρια σταφύλι σουλτανίνα 20 ποτήρια ζάχαρη Λίγο ανθόνερο
Εκτέλεση Συνταγής
"Το σταφύλι ήταν το πρώτο γλυκό του κουταλιού. Καθαρίζω το σταφύλι ρόγα-ρόγα για να προσέχω να μην έχει κανένα λιωμένο. Βγάζω το νουρί (κοτσανάκι) του. Το βάζω μέσα σε δοχείο που περιέχει νερό (μέχρι να το χώσει) και τέσσερα λεμόνια. Αφήνω τα σταφύλια μέσα για καμιάν ώρα για να μεν λιώσουν. Μετά άναφκαμε τα ξύλα στην νησκιάν τζιαι εβάλλαμε ένα ποτήρι ζάχαρη, ένα ποτήρι σταφύλια. Εβάλλαμε νερό μέχρι να το χώσει. Αφήναμεν το ώσπου να καταστηθεί, να γίνει κόμπο με το κουταλούι. Όταν εγίνετουν κόμπος ήταν έτοιμο. Εδιατηρούσαμε το σε φυζούες γυάλινες." (Πέπα Φρίξου, Πάχνα Λεμεσού)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο. Δέσιμο με σιρόπι.
Σχόλια Συνταγής
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Απόσπασμα συνέντευξης από την κα. Πέπα Φρίξου: "Ερώτηση: Υπήρχαν ιδιαίτερες περιπτώσεις όπου φτιαχνόταν το γλυκό σταφύλι; Μήπως συνδέεται με κάποιο έθιμο, με κάποια εκδήλωση; Απάντηση: Όχι. Το κάμναμε μόνο το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβριο πριν να ωριμάσουν τα σταφύλια Ερώτηση: Από πού έμαθες τη συνταγή; Απάντηση: Από τη μητέρα μου. Ερώτηση: Μήπως έκανες κάποιες αλλαγές-τροποποιήσεις στη συνταγή (υλικά, αναλογία υλικών, μέθοδος παρασκευής, τρόπος φύλαξης, τρόπος ή μέσα ψησίματος); Απάντηση: Όχι. Ερώτηση: Είναι τοπική συνταγή, που την φτιάχνουν; Απάντηση: Την φτιάχνουν και σε άλλα ορεινά χωριά που έχουν αμπέλια. Ερώτηση: Πόσο συχνά κάνεις γλυκό σταφύλι τώρα; Απάντηση: Μια με δυο φορές το χρόνο. Ερώτηση: Πόσο συχνά τα έφτιαχνες προηγουμένως; Απάντηση: Μια με δυο φορές το μήνα Σεπτέμβρη, Οκτώβριο και Νοέμβριο."
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Προφορική μαρτυρία: Πεπα Φρίξου, 61 ετών από την Πάχνα Λεμεσού. Καταγραφή: Ζηνοβία Χαραλάμπους, Οκτώβρης 2010. Επιμέλεια: Στάλω Λαζάρου
Ερευνητής / Καταχωρητής
Ζηνοβία Χαραλάμπους/ Στάλω Λαζάρου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd