Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
αμπούστα,η
Ογκομετρικό δοχείο χωρητικότητας (33 x 24 εκ.) 1/2 κιλού.
Name - Usage
Additional information & references
Name - Usage
Περιγραφή Σκεύους / Εργαλείου
Στα χρόνια της Οθωμανικής επικυριαρχίας στην Κύπρο, αλλά και αργότερα επί Αγγλοκρατίας, για αρκετά χρόνια, για την καταμέτρηση των σιτηρών χρησιμοποιούσαν τις αμπούστες. Οι αμπούστες είχαν αυστηρές προδιαγραφές όσον αφορά την κατασκευή αλλά και τη χωρητικότητά τους, τις έφτιαχναν δε τεχνίτες που είχαν σχετική εξουσιοδότηση από τις αρχές. Τα υλικά που χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή τους ήταν λαμαρίνα και ξύλινα τελάρα. Οι διαστάσεις τους ήταν: 33 εκατοστά διάμετρος και 24 ύψος. Είχαν χωρητικότητα 1/2 κιλό η κάθε μία. Στην περίπτωση του σιταριού το 1/2 κιλό της αμπούστας ισοδυναμούσε με 11 οκάδες και στο κριθάρι που είναι πιο ελαφρύ 8 οκάδες. 1 κιλό (2 αμπούστες) σιτάρι= 22 οκάδες 1 κιλό (2 αμπούστες) κριθάρι= 16 οκάδες (Σοφοκλέους 2004, τ. Β΄, 34)
Κυπριακή Ονομασία
Ελληνική Ονομασία
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Η λέξη αμπούστα προέρχεται από το ιταλικό busta με την προσθήκη του -α (Σοφοκλέους 2004, τ. Β΄, 34). Την αμπούστα τη χρησιμοποιούσαν και ως θήκη κοσμημάτων (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα αμπούστα,η, 52).
Τρόπος Χρήσης
Γεωργία / Κτηνοτροφία
Additional information & references
Χρονολογία Χρήσης
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Μετά την καταμέτρηση, έβαζαν τα γεννήματα (σιτάρι, κριθάρι) σε σακούλες τις οποίες, ανάλογα με τη χωρητικότητά τους, τις αποκαλούσαν: τετρακίλες (η τετρακίλη): αυτές που χωρούσαν τέσσερα κιλά εξακίλες (η εξακίλη): αυτές που χωρούσαν έξι κιλά και χάσσιες: τις μεγάλες σακούλες που χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά του άχυρου (Σοφοκλέους 2004, τ. Β΄, 34).
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία. Σοφοκλέους (2004), Παράθυρο στη Κύπρο μας. Λαογραφική – Πολιτιστική Ανθολογία, τ. Β΄, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd