Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Μπάμιες άσπρες γιαχνί, με φρέσκο τρυφερό λουβί
Συνταγή από το Ριζοκάρπασο. Άσπρες μπάμιες καλλιεργούνταν στην περιοχή.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Μπάμιες άσπρες γιαχνί, με φρέσκα τρυφερά φασόλια μαυρομάτικα (λοβός).
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Μπάμιες, κατά προτίμηση άσπρες Λουβί πολύ φρέσκο Κρεμμύδια Σκόρδο (κατά προτίμηση) Μπόλικη ντομάτα Ελαιόλαδο Αλάτι Πιπέρι Ξίδι
Εκτέλεση Συνταγής
Ραντίζουμε τις μπάμιες με ξίδι. Τσιγαρίζουμε μπόλικο κρεμμύδι / σκόρδο στο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τη ντομάτα κομμένη ή τριμμένη, το αλάτι και το πιπέρι. Όταν δέσει κάπως η σάλτσα, ρίχνουμε το λουβί και την μπάμια (εξαρτάται πόσο σκληρό είναι το λουβί). Προσθέτουμε ακόμα λίγο ξίδι (αν μας αρέσει). Καταστήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά. (Άδεια δημοσίευσης από: http://www.rizokarpason.com/sintages1.htm )
Μέθοδος Μαγειρέματος
Τσιγάρισμα. Ψήσιμο σε κατσαρόλα.
Σχόλια Συνταγής
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Είναι από τα πιο παλιά φαγιά που εμαειρεύκαν (σε τσούκκα) οι παλιές οι Καρπασίτισες στον κάμπο που εγλέπαν τις αίγιες τους ή που εγλέαν καπνόν τζαι μεινίσκαν μεσ΄τες καλύφες. Άσπρες μπάμιες εφυτεύκαν στα Πρασκιά του Μακρού. (Άδεια δημοσίευσης από: http://www.rizokarpason.com/sintages1.htm)
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Εκδόσεις "Ριζοκάρπασον" (2010). Ριζοκαρπασίτικες συνταγές. Ανάκτηση από: http://www.rizokarpason.com/sintages1.htm
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd