Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Ελιά και διαδικασία παραγωγής λαδιού (Αρδανά)
Συγκομιδή, έκθλιψη και άλεσμα καρπού
Description
Additional information & references
Description
Περιγραφή τεχνικής
'Οταν γινόταν αναφορά στα καφενεία ότι την Κυριακή θα μάζευαν τον ελαιόκαρπο της εκκλησίας (μαξούλι), από τις πρωινές ώρες μεγάλοι με σεντόνια, σκάλες και ζώα, καθώς και μικροί με τα καλαθάκια στο χέρι, [Χατζηαυξέντη Κυπρή (1994) 67], ομάδες – ομάδες κατάκλυζαν τις περιοχές και τα κτήματα της εκκλησίας των Αρδάνων. Η εκκλησία των Αρδάνων είχε αρκετή ακίνητο περιουσία. Τα κτήματα τα ενοικίαζαν και κατά καιρούς ευφορίας, οι ελιές μαζεύονταν εθελοντικώς από τους κατοίκους. Για το μεσημέρι έπαιρναν όλοι ψωμιά και χαλλούμια. Μέχρι το απόγευμα γέμιζαν την αποθήκη της εκκλησίας (το τζιελλί), με τον ελαιόκαρπο. Η έκθλιψη γινόταν στο ελαιουργείο της εκκλησίας. Μετά από αυτή την ολοήμερη ομόνοια η αμοιβή των χωριανών ήταν να σφάξουν ορισμένες αίγες της εκκλησίας με το πρωτόγονο ππελάφιν (πιλάφι) και κολοκάσι στο σπίτι ενός από τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους, όπου γινόταν εξαίρετο συμπόσιο μεγάλων και μικρών με χαρά και τραγούδια. Οι μικροί κάθονταν επί γης στα ψαθιά Χατζηαυξέντη Κυπρή (1994) 68. Έκθλιψη ελαιοκάρπου Η έκθλιψη γινόταν με ξύλινα δίστυλλα, δηλ. δυο στύλλους ιστάμενους που συνδέονταν στο άνω μέρος με μεγάλο τεχνητό ξύλο, το οποίο λεγόταν Χαζίρα. Στο κάτω μέρος ήταν η πλάκα και στη μέση ένας ξύλινος μοχλός (πουρκός) ανεβοκατέβαινε και πίεζε τα ζεμπύλια με τον αλεσμένο ελαιόκαρπο. Τα ζεμπύλια ήταν από σπάγγο ή τρίχες κατσίκας πλεγμένα. Η πίεση γινόταν με ένα χοντρό ξύλο (μαναβέλλα) την οποία ωθούσαν 2-3 άντρες, (φωνάζοντας ίσα-λέσα, ίσα-λέσα). Χατζηαυξέντη Κυπρή (1994) 57. Άλεσμα ελαιοκάρπου Ένα μεγάλο λιθάρι στρογγυλό από πέτρα γύριζε με ζώο σε μια λεκάνη που ριχνόταν ο ελαιόκαρπος (σκουτέλλι) με στρογγυλή περιφέρεια, όπου ένας μεγάλος ή μικρός ήταν υποχρεωμένος να γυρίζει όπισθεν ραβδίζοντας το ζώο και ανακατεύοντας τον ελαιοκαρπό μέχρι να πολτοποιηθεί. Τέτοια ελαιουργεία είχε προηγουμένως και η εκκλησία, ο Γιώργος Χ’’ Χαμπή (Κκαφάς) και ο Κυριακός Χ’’ Χαμπή (Σπανέτη), του οποίου το λιθάρι ήταν και μεγαλύτερο. Ο πυρήνας ήταν περιζήτητος γιατί μέσα απέμενε αρκετή ποσότητα ελαιόλαδου λόγω της απλής μεθόδου. Χατζηαυξέντη Κυπρή (1994) 57.
Κυπριακή Ονομασία
Ελληνική ονομασία
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέθοδος Επεξεργασίας
Άλλη τεχνική
Additional information & references
Χρονολογία χρήσης
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές αναφορές
Παντελίδης Παντελής (1984) Ακανθού. Εκεί που σμίγουν θρύλοι και ιστορία, Λευκωσία. Χατζηαυξέντη Κυπρή (1994) Άρδανα Αμμοχώστου, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Ελένη Χρίστου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd