Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
καθιστά,τα
Τρόπος μαγειρέματος των βαζανιών [μελιτζάνων].
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Στο Γλωσσάριό του ο Ξενοφών Π. Φαρμακίδης αναφέρει πως είναι είδος φαγητού με βαζάνια, δηλαδή μελιτζάνες: «Εμαειρέψαμεν βαζάνια καθιστά...» (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα καθιστά,τα, 304). Το ίδιο αναφέρεται και στον «Θησαυρό Κυπριακής Διαλέκτου» (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα καθιστά,τα, 167). Η Ευγενία Πέτρου-Ποιητού σημειώνει πως πρόκειται για τρόπο ψησίματος με κρασί, συνήθως ψαρικών (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Καθιστά, 47).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Η Πέτρου-Ποιητού επισημαίνει πως τα «καθίζουν» στην κατσαρόλα για να ψηθούν (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Καθιστά, 47).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Οικιακός κήπος
Μέθοδος Επεξεργασίας
Τα βαζάνια παρασκευάζονταν ως εξής: Αφαιρούσαν την ψίχα τους και τοποθετούσαν μέσα σε αυτά μικρά κομμάτια σκόρδου. Μετά τα τηγάνιζαν ολόκληρα, χωρίς να τα τεμαχίσουν, χρησιμοποιώντας λάδι και προσθέτοντας αρκετή ποσότητα πομιλορκών [ντοματών] (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα καθιστά,τα, 304).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Τόνια Ιωακείμ, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd